Kacin pozdravio zeleno svetlo za pregovore s Crnom Gorom

BRISEL, 29. juna 2012. (Beta) - Potpredsednik Delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Jelko Kacin pozdravio je u petak odluku Evropskog saveta kojom je potvrdjeno otvaranje pregovora o članstvu sa Crnom Gorom, saopšteno je iz Brisela.

"Ovo je veliki korak za Crnu Goru, ali i sve zemlje Zapadnog Balkana. Savet je ovom odlukom pokazao svoju odgovornost i posvećenost širenju EU. Proces proširenja nije zaustavljen i sada znamo da će dinamika integracija biti očuvana i nakon ulaska Hrvatske u EU u julu 2013", naveo je Kacin.

Kacin je ocenio da će "početak pregovora sa Crnom Gorom imati pozitivan uticaj na sve zemlje kandidate i potencijalne kandidate koji još čekaju na ovaj korak".

"Čestitam Vladi i gradjanima Crne Gore i nadam se da će velika očekivanja koja postoje u vezi s napretkom Crne Gore, biti ispunjena. Borba protiv sistemske korupcije mora doneti konkretne rezultate", naveo je Kacin.

On je takodje ukazao na odličan posao koji obavlja Komisija u sprovodjenju nove strategije proširenja. "Sa posebnom pažnjom ćemo pratiti otvaranje poglavlja 23 i 24", rekao je Kacin.

Lideri Evropske unije u petak su u Briselu dali "zeleno svetlo" za otvaranje pregovora o članstvu s Crnom Gorom, koji će početi već popodne medjuvladinom konferencijom EU-Crna Gora u sedištu Unije.

Pogledajte još