Lepota koja boli

Lepota mora da boli rekli bi mnogi, pa i čupkanje kod frizera nije uvek prijatno, o depilacji da ne pričamo, nije lako hodati ni na visokim i tankim štiklama, ali na svetu postoje žene i muškarci kojima su i najlepše evropske žene jednostavno - ružne.

Umberto Eko, u knjizi “Istorija lepote” piše „u nama se probudi osećaj prijatnosti kada gledamo neki lep predmet (umetničko delo, lepu osobu, cveće), kada uradimo nešto plemenito, doživimo ljubav, jedemo finu poslasticu. Sve što na prijatan način deluje na nas moglo bi se nazvati lepota”.

U ovom serijalu podsećamo na lepotu različitosti, prizore pred kojima ćete sigurno širom otvoriti oči. Za početak otvorite usta, vodimo vas u Etiopiju u posetu plemenu Mursi, gde žive žene koje na specifičan način ukrašavaju svoje telo. Ne karminima i parfemima, nego samo kako i dolikuje domaćicama – tanjirima.

Bez anestezije

Pleme Mursi naseljava područje Etiopije, u blizini Sudanske granice, a žene iz plemena Mursi poznate su po umetanju drvenih tanjira u usta.

Devojčice od 15 godina podvrgavaju se za naše uslove više nego surovom ritualu. Kada devojčica u plemenu Mursi napuni 15 godina majka joj raseče usnu i izbije dva prednja zuba na donjoj vilici. Sve se naravno radi bez anestezije i za kako tvrde Mursi za dobro devojčice.

U poderotinu se umetne mali tanjir sačinjen od gline ili drveta. U početku se umeće tanjir prečnika od 2,5 centimetara. Posle izvesnog vremena mali tanjir se zameni većim tanjirem. Tokom ovog procesa devojke trpe veliki bol, zbog širenja usne.

Za vas belce se nisam doterala

(old_image)

Kad devojčica postaje žena

Posle nekoliko meseci kolut može biti širok i do 25 centimetara. Koliko će devojka rastegnuti usnu zavisi od njene spremnosti da trpi nelagodnost i bol.

Postoji više tumačenja ovog običaja, neki tvrde da je veličina tanjira simbol statusa, smatra se da žene sa većim tanjirom u ustima dobijaju veći miraz od onih koje su imale mali tanjur u ustima.
Postoji i druga surova priača, prema kojoj su devojke svojim neobičnim izgledom htele oterati lovce na robove.

(old_image)

Belci su ružni i "oguljeni"

Neki istraživači tvrde, da ni jedna od ovih teza nije tačna. Tanjir, kao sastavni deo ženskog tela, postoji  kod pripadnica plemena Mursi od praistorijie. Običaj je vezan za odrastanje i trenutak kada devojčica postaje žena. Mursi tako sebe doživljavaju lepima i posebnima, dok kako pišu neki putnici, belce posmataju kao ružne i ”oguljene”.

(old_image)

Mursi je pleme bez šefova i vođa, u njihovoj državi se slabo gledaju reklame, ali se i dalje, mnogo ratuje. I dok su muškarci podlegli ukrašavanju, koje im je doneo svet u vidu pušaka, žene se i dalje drže tradicije i nikada se pred muškarcima ne pojavljuju bez tanjira u ustima. Jer sve ostalo bi bilo nepristojno i čista sramota.

Pogledajte još