Kako da ostvarite sve što ste zacrtali

Na početku godine mnogi razmišljaju o tome, šta u narednoj godini mogu da učine bolje - da žive zdravije, osveže prijateljstva, nešto radikalno promene i slično. Ciljevi su dobri i želja je velika, ali ipak nekako teško pada svaka lična promena. Kako da lakše ostvarite postavljene ciljeve, savetuje bečki psiholog Julija Umek.

Savremena istraživanja mozga potvrdila su da duševno stanje najviše utiče na donošenje odluka. Naša duša teži ka zadovoljstvu i izbegava bol i nezadovoljstvo. Međutim, mnogi postavljeni ciljevi proizvode nezadovoljstvo i napor. Zato je potrebno da zauzmete stav koji Vas motiviše da sprovedete postavljene ciljeve.

Smislite nagrade za ono što planirate da ostvarite. Pitajte se pod kojim uslovima ostvarujete želje drugih. Osim toga, dajte vašem cilju neku vrednost, učinite ga važnim, proglasite ga vašim životnim ciljem. Olakšaćete sebi ukoliko kreirate film u svojoj glavi i u njemu vidite sebe kako ostvarujete svoj cilj.

Ili, zamislite Vaš život posmatran s kraja. Čega želite da se sećate, šta bi bilo dobro da ste doživeli, učinili, to jest - niste učinili. Takva razmišljanja jačaju volju i pomažu pri ostvarenju ciljeva.

Poznati teolog, filozof i autor brojnih knjiga evropskog humanizma, Erazmus fon Roterdam (1465-1536), je rekao: „Na kraju se postavlja pitanje: Šta si učinio od svog života? Ono što tada poželiš, da si uradio, uradi sada“.

Jačina nije fizička snaga, već nesalomiva volja“, rekao je Mahatma Gandi (1869-1948).

Razmislite, možda je dovoljno ukoliko sebi postavite samo jedan cilj za 2009. godinu.

(Compress)
BEČ

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.