Tri godine najbolji u regionu

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) je u okviru svoje pete godišnje Ministarske konferencije o ulaganjima i trgovini u jugoistočnoj Evropi dodelila nagrade „Investitorima godine“. 

Reč je o priznanju koje OECD dodeljuje svake godine stranim ulagačima u ovom regionu, a ovog puta, iz Srbije su nagrađeni projekat „Airport City Belgrade“ za najbolju grinfild investiciju u regionu, zatim, „ComTrade Group“ u novoj kategoriji najinovativnijeg domaćeg investitora takođe na nivou regiona, kao i Banka Intesa, za najbolju investiciju u našoj zemlji. Iz Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije (SIEPA), ističu da najveću potvrdu investicionog potencijala naše zemlje predstavlja činjenica da je treću godinu zaredom, nagrađena grinfild investicija za ceo region došla u Srbiju (2004. godine to je bio „Ball Packing“, a lane Metro), i podsećaju da je „Airport City Belgrade“ zajednička investicija „Africa Israel Corporation“ i „Tidhar group Ltd“ iz Izraela, koja predstavlja prvi biznis park u Srbiji, građen po najvišim svetskim standardima. 

Kada je u pitanju akvizicija Banke Intesa, to je, stoji u saopštenju SIEPA, finansijski najveća investicija u bankarski sektor, ali i uopšte najveće inostrano ulaganje u Srbiju tokom protekle godine iako se radilo o startnoj godini te banke u našoj zemlji, dok je nagrada koju je dobio „ComTrade Group“, priznanje koje OECD po prvi put dodeljuje ove godine, a ta domaća kompanija ga je dobila za softver razvijen za potrebe Agencije za privredne registre. (“Pregled”)

Pogledajte još