Kipar preuzima predsedavanje EU

BEOGRAD/NIKOZIJA, 30. juna 2012. (Beta) - Kipar u nedelju, 1. jula, preuzima predsedavanje EU sa željom da pokaže da tu dužnost može da obavi makar onoliko efikasno kao i bilo koja druga zemlja članica u jeku finansijske krize, ali i hronično napetih odnosa sa Turskom - što je specifičnost Kipra.

"Za Kipar je važno ne toliko da može da organizuje predsedavanje, već da to može da učini onoliko dobro koliko i svaka druga članica Unije", izjavio je portparol predsedništva Kipra Kostas Jenaris, preneo AFP.

Finansijska kriza će sigurno obeležiti period predsedavanja, pogotovo s obzirom na to da je Kipar zapao u teškoće pod uticajem krize u Grčkoj, sa kojom ima bliske odnose, i zatražio pomoć EU uoči početka predsedavanja, preneo je portal EurAktiv Srbija.

Prema preliminarnim informacijama, Kipar može da računa na oko 10 milijardi evra pomoći koje zvaničnici evro zone planiraju da daju za banke i fiskalne potrebe, što bi, s kiparske strane, podrazumevalo mere štednje.

Sa druge strane, u Nikoziji tvrde da je pomoć potrebna uglavnom za banke, koje su zbog kupovine grčkih državnih obveznica zapale u gubitke.

Kako prenosi EurAktiv, Kipar želi da zadrži poreski sistem povoljan za preduzeća, zahvaljujući kojem je sedište mnogih stranih kompanija.

Pogledajte još