Bivši borci za nezavisnost traže veća prava

ALŽIR, 30. jun 2012. (Beta-AFP) - Pedeset godina od proglašenja nezavisnosti Alžira, bivši borci za oslobodjenje od francuske vlasti danas upućuju oštre kritike na račun sadašnjeg rukovodstva optužujući ga da guši slobodu za koju su se oni borili.

"Za nezavisnost smo se izborili, ali slobodu i dalje isčekujemo", izjavio je Abdelmadžid Azi, bivši borac jedinice koja se borila u planinskim predelima Kabilije na istoku zemlje, važnom uporištu pokreta otpora u okviru Vojske nacionalnog oslobodjenja (ALN).

"Mislili smo da će Alžir postati demokratska zemlja u kojoj se gradjani slobodno izražavaju. Narod i borci koji su uzeli oružje da se bore protiv Francuske podneli su najveći teret rata, a sada su potpuno izbačeni" iz političkog odlučivanja, kaže Azi.

Više važnih učesnika u borbi za nezavisnost nije nakon 1962. dobilo političke funkcije. Glavnu ulogu u političkom životu posle proglašenja nezavisnosti preuzeli su Glavni štab vojske (EMG), komandanti ALN iz pograničnih istočnih i zapadnih oblasti Alžira, kao i Privremena vlada alžirske republike (GPRA) koja je i vodila pregovore sa Francuskom.

"Državni udar doveo je u sumnju legitimnost GPRA i od tada zemljom vlada isti klan (EMG-vojska) koji je prisvojio alžirsku nezavisnost", rekao je Azi.

Prema podacima Nacionalne organizacije mudžahedina (ONM) oko 100.000 bivših učesnika borbe za nezavisnost su još živi.

Pogledajte još