Morsi položio zakletvu za predsednika Egipta

0

Islamista Mohamed Morsi položio je u subotu zakletvu kao prvi slobodno izabrani predsednik Egipta, koji će zameniti Hosinija Mubaraka svrgnutog pre 16 meseci.

Morsi je položio zakletvu pred Vrhovnim ustavnim sudom.

Morsi je takodje prvi slobodno izabran islamistički predsednik u arapskom svetu i peti egipatski šef države od rušenja monarhije pre oko 60 godina.

“Zaklinjem se pred svemoćnim Bogom da ću čuvati republikanski sistem, poštovati Ustav i zakon, i u potpunosti štititi interese naroda”, rekao je Morsi.

“Danas egipatski narod postavlja osnove novog života, potpune slobode, prave demokratije”, rekao je Morsi u kratkom govoru.

Bivši egiparski predsednik Hosni Mubarak (84) nalazi se u vojnoj bolnici, odmah pored zgrade Ustavnog suda, gde je prebačen iz zatvora pre dve nedelje kada mu je pozlilo. Mubarak je osudjen na doživotnu kaznu zatvora zato što nije sprečio ubijanje demonstranata tokom prošlogodišnje pobune.

Morsi je simbolično položio zakletvu u petak na trgu Tahrir u Kairu, gde je počela pobuna, pred desetinama hijada pristalica, uglavnom islamista. On je obećao da će povratiti predsednička ovlašćenja koja je preuzeo vojni savet uspostavljen posle svrgavanja Mubaraka.

Beta

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.