U Brankovini održan 50. Dan maline

BRANKOVINA, 1. jula 2012. (Beta) - U Brankovini, kod Valjeva, u nedelju je 50. put održana privredno turistička manifestacija "Dan maline" uz učešće više od 50 proizvodjača tog voća iz valjevskog malinogorja.

Stručni žiri je za najbolje malinare proglasio Milorada Rankovića iz sela Donje Leskovice, Miloša Djekića iz Radjevog sela i Dragoslava Starčevića iz sela Suvodanje, takodje kod Valjeva.

Njima su pripale robno-novčane nagrade Regionalne privredne komore (RPK) za Kolubarski i Mačvanski okrug.

Na savetovanju o problemima u proizvodnji malina rečeno je da je u 2011. proizvedeno oko 84.000 tona tog voća, ali da je proizvodnja smanjena kao i u drugim zemljama koje se njom bave.

"Srpska malina jeste prepoznatljivog kvaliteta ali je mi izvozimo isključivo u smrznutom stanju, dok se u Evropi i SAD ona može kupiti u obliku gotovo hiljadu proizvoda", kazao je Aleksandar Leposavić iz Instituta za voćarstvo iz Čačka.

Leposavić je naglasio da je trenutni lider u izvozu maline Poljska čemu je kumovala naša neorganizovanost i nedovoljna saradnja proizvodjača, hladnjačara i izvoznika koji "jedni bez drugih ne mogu".

On smatra da ne treba posebno menjati sortiment u kojem su "vilamet" i "miker" najzastupljenije sorte jer bi promena sortimenta tražila dodatna ispitivanja i velika ulaganja koja su teško isplativa u ovom trenutku.

Pogledajte još