Enrike Penja Njeto novi predsednik Meksika

MEKSIKO, 2. jula 2012. (Beta-AFP) - Pobednik predsedničkih izbora u Meksiku je kandidat Revolucionarne institucionalne partije Enrike Penja Njeto, preliminarni su rezultati izbora koje je u ponedeljak objavio meksički federalni institut za nadgledanje izbora.

Prema rezultatima, Njeto je na izborima koji su održani u nedelju, osvojio 38 odsto glasova, bivši gradonačelnik Meksika Andres Manuel Lopes Obrador 31 odsto, a za Džozefinu Vaskez Mota, kandidatkinju vladajuće konzervativne Partije nacionalne akcije odlazećeg predsednika Felipea Kalderona, glasalo je 25 odsto meksičkih glasača.

Pobeda Njeta otvara put njegovoj Revolucionarnoj institucionalnoj partiji, koja je više od 70 godina bila na vlasti, od 1929. do 2000.

Andres Manuel Lopes Obrador, kandidat koalicije tri leve partije, koji je bio gradonačelnik Meksika izmedju 2000. i 2005. godine i neuspešni predsednički kandidat 2006. izjavio je da će sačekati definitivne rezultate izbora, i da će potom "odgovorno" postupiti, navodi agencija Ašošijeted pres.

Pošto je on 2006. godine izgubio izbore, u znak protesta je na ulice Meksika izašlo stotine hiljada ljudi.

Meksikanci su na izborima birali i 500 poslanika, 128 senatora, šest državnih guvernera i lokalne vlade. Izabrani predsednik preuzima dužnost 1. decembra.

Pogledajte još