Grčka da primeni strukturalne reforme

ATINA, 2. jula 2012. (Beta-AP) - Visoki zvaničnik Evropske centralne banke apelovao je u ponedeljak na novu grčku vladu da dalje ne odlaže primenu obimnih strukturalnih reformi u zemlji.

Član odbora evropske banke Herg Asmusen doputovao je u Atinu u trenutku kada nova koaliciona vlada pregovara sa kreditorima. Vlada pokušava da unese izmene u program pomoći Grčkoj, u trenutku kada se nalazi u petoj godini recesije.

Asmusen, koji se sastao sa grčkim ministrom finansija Janisom Sturnarasom, rekao je da Grčka ne bi trebalo da dalje "produžava bol" reformi.

"Ako je utvrdjeno da nešto mora da se uradi, uradite to brzo", kazao je Asmusen na konferenciji o finansijama u Atini. "Ne čekajte. Ne produžavajte bol... pošto je bolje da povratite poverenje u ekonomiju zemlje", dodao je.

Nova grčka vlada pod vodjstvom konzervativaca formirana je nakon opštih izbora 17. juna, čime je okončana višemesečna politička neizvesnost, a na kojima je porasla podrška partijama koje se protive oštrim merama štednje.

Novi premijer Antonis Samaras, koji se kod kuće oporavlja od operacije oka, tvrdi da uslovi sporazuma o pomoći Grčkoj, koji su počeli da se sprovode 2010, nisu podstakli ekonomski rast.

Pogledajte još