Bezvoljno pevanje himne uzrok poraza?

BERLIN, 2. jula 2012. (Beta-AP) - Nemci medju sobom raspravljaju da li poraz njihove reprezentacije na Evropskom prvenstvu u fudbalu ima neke veze s tim što su članovi nacionalnog tima pred fatalnu utakmicu sa Italijom bezvoljno pevali nemačku himnu, piše Asošijeted pres (AP).

Feliks Magat (Felix Magath), trener fudbalskog kluba Volsfburg napisao je prošlog vikenda u svojoj kolumni da mu je u nemačkom timu smetao "nedostatak privrženosti u glasovnom smislu, ta spremnost da se pruži sve od sebe".

Kako je Magat napisao u listu Hamburger abendblat, "ko je video žar s kojim Italijani pevaju, pa čak i vrište svoju himnu, mogao je da oseti volju koju će oni uliti u sledećih 95 minuta" igre.

Visokotiražni nedeljnik Bild se danas upitao, velikim naslovom na zadnjoj strani, "Da li smo dovoljno patriote?" "Prava je pravcata sramota što nije svaki naš igrač pevao našu himnu", izjavio je za Bild konzervativni poslanik nemačkog Bundestaga Hans-Peter Ul (Hans-Peter Uhl).

Na to se nadovezao Franc Bekenbauer, legenda nemačkog fudbala: "Žar se mora potpaliti pre početka utakmice, a glasno pevanje (uz himnu) pomaže u tome".

Bekenbauer tvrdi da je kao trener nekadašnje zapadnonemačke reprezentacije, koja je 1990. godine osvojila svetski kup, davao igračima tekst himne i terao ih da je pevaju.

Pogledajte još