Zvezda pobedila Šarlroa

BEOGRAD, 6. januara 2009. (Beta- Fonet(old_image)) - Košarkaši Crvene zvezde pobedili su  u Beogradu belgijski Šarlroa sa 93:91 (27:26, 29:27, 18:16, 19:22) u petom kolu Grupe F Evrokupa.

Petorica košarkaša "crveno-belih" ostvarili su dvocifren učinak u poenima u četvrtoj pobedi Zvezde u Grupi F. Najviše se istakao Lorens Roberts sa 20 poena i 10 skokova. Roberts se u finišu utakmice povredio pri doskoku, pa je morao da izađe sa terena.

Džeri Džonson postigao je 20 poena za Šarlroa, koji je pretrpeo prvi poraz. Met Vols dodao je još 16 poena.

Zvezda i Šarlroa imaju isti učinak, ali belgijski tim ima bolji skor u međusobnim duelima, pa će, ako u poslednjem kolu savlada Turov u osmini finala ići kao prvoplasirani tim.

Crvena zvezda u poslednjem kolu gostuje Bambergu, ali joj ni pobeda ne bi garantovala prvo mesto u Grupi.

Situacija bi bila povoljnija za "crveno-bele" da su u duelu sa Šarlroa uspeli da nadoknade šest poena zaostatka iz prvog duela sa belgijskom ekipom. Imala je beogradska ekipa i prilike za to, ali je nekoliko puta ispuštala ubedljivu prednost.

Prvo osetnije vođstvo Zvezda je imala već posle pet minuta igre kada je povela sa 14:7.

Dobro je Zvezda počela i drugu četvrtinu, pa je posle serije od 8:0 povela sa 43:34, a ubrzo i sa 46:36.

Gosti su, ipak, u finišu poluvremena pogodili nekoliko bitnih trojki, pa se na pauzu otišlo sa vođstvom Zvezde od 56:53.

Najveću prednost Zvezda je imala u petom minutu treće četvrtine 69:58, ali je ponovo došlo do opuštanja, pa su gosti na početku poslednje deonice prišli na poen zaostatka - 75:76.

Usledila je nova serija Zvezde od 8:0 koja je domaće dovela do vođstva od 84:75.

Gosti su, međutim, uspeli da još jednom nadoknade zaostatak, u 39. minutu smanje na 88:91, a pet sekundi pre kraja, posle poena Volša sa penala, stignu i do 91:93 i tako sačuvaju prednost iz prvog duela.

Trener košarkaša Crvene zvezde Svetislav Pešić ocenio je da je njegova ekipa u večerašnjoj pobedi nad belgijskim Šarlroa pokazala da joj nedostaje iskustvo, pre svega u odbrani.

"Ne možemo pobedi gledati u zube, ali je možda trebalo da igramo kao da nam je potrebno 10 poena razlike", kazao je Pešić posle pobede od 93:91, kojom je Zvezda uspela da se revanšira za poraz u prvom duelu sa Šarlroa, ali ne i da nadoknadi zaostatak od šest poena iz tog meča.

"Važno je što smo pokazali veliku borbenost, ali smo istovremeno pokazali i neiskustvo, pre svega u odbrani... Za moj ukus bilo je previše koševa", rekao je Pešić.

Trener Zvezde je naveo i da je najbolji strelac njegovog tima u meču sa Šarlroa Lorens Roberts u finišu utakmice prilikom doskoka povredio ligamente kolena, ali je dodao da je još rano za procenu koliko će američki igrač odsustvovati sa terena.

Pešić je kazao i da je Šarlroa pokazao da ima iskusan tim, ali se trener gostiju Dražen Anzulović nije složio sa tom ocenom.

"U odlučujućim momentima se videlo neiskustvo, jer smo u tim situacijama ispustili i priliku za veliku pobedu u Beogradu...Ipak, ponosan sam na moje igrače, jer nije lako igrati protiv ovako agresivne Zvezde", istakao je Anzulović. 

Dvorana: "Pionir". 

Gledalaca: 5.375. 

Sudije: Paterniko (Italija), Kulin (Rumunija), Šemeš (Izrael).

Zvezda: Kešelj 14, Roberts 20, Kikanović 9, Kovač 4, Marinović 13, Nedović, Stević 1, Milošević 2, Ovens 12, Šepa, Štimac 11, Bjelica 7.

Šarlroa: Volš 16, Džonson 20, Brojls 7, Hamilton 13, Unanu, Tabu 2, Ridik 7, Vilkinson 15, Maso, Lalić 4, Matela 7, Mejdžor.

Pogledajte još