Medvedev na Kurilskim ostrvima

MOSKVA, 3. jul 2012. (Beta-AFP) - Ruski premijer Dmitri Medvedev doputovao je u utorak na Kurilska ostrva zbog kojih se ruska država još od Drugog svetskog rata spori sa Japanom, saopštila je pres služba šefa ruske vlade.

Avion Medvedeva je sleteo na ostrvo Kunašir, jedno od četiri koja Rusi nazivaju Kurilskim ostrvima, dok ih Japanci zovu Severne teritorije Japana.

Ruski premijer je prethodno boravio u poseti Južno-Sahalinsku u okviru višednevne turneje po ruskom Dalekom istoku.

"Verujem da je to vrlo važan deo čitavog našeg programa" posete, rekao je ranije Medvedev najavljujući posetu Kurilskim ostrvima.

Ta ostrva su "važan deo oblasti Sahalina i jednostavno važan deo naše ruske teritorije", dodao je on, a prenose ruske agencije.

Spor oko Kurilskih ostrva sprečio je dve zemlje da potpišu mirovni sporazum kojim bi i zvanično bila okončana neprijateljstva nakon Drugog svetskog rata i bio potpisan mirovni sporazum. Poslednjih dana rata sovjetske trupe su zauzele ta ostrva bogata ribom, a za koja se procenjuje da su izvori nafte, prirodnog gasa i minerala, uz saglasnost velikih sila antihitlerovske koalicije.

Mada su ekonomske veze izmedju dve države u usponu, nerešeno pitanje suvereniteta nad spornim ostrvima čest je razlog napetosti izmedju Moskve i Tokija.

Pogledajte još