Novi sistem kontrole naplate puni budžet

BEOGRAD, 3. jula 2012. (Beta) - Efekti novog sistema kontrole uplate poreza i doprinosa na zarade, u koji su uključene banke, biće vidljivi za mesec dana, izjavio je u utorak pomoćnik direktora Poreske uprave Srbije Dejan Vidojević.

"Sve banke u Srbiji počele su ove nedelje da izveštavaju Poresku upravu o uplaćenim porezima i doprinosima. Uprava će svakog dana imati uvid u to koji poslodavci ne izmiruju svoje poreske obaveze i moći će u kratkom roku da ih opomene i krene u postupak naplate", rekao je Vidojević agenciji Beta.

On je objasnio da je obaveza banaka da svakog radnog dana šalju podatke Udruženju banaka Srbije izmedju 8.00 i 11.00, a da Udruženje objedinjene podatke dostavlja Poreskoj upravi do 13.00.

"Banke nisu dobile dodatni posao, niti poslodavci treba da plaćaju nove naknade za bankarske usluge", rekao je Vidojević.

Prema podacima Poreske uprave od 350.000 poreskih obveznika poreze i doprinose ne plaća njih oko 60.000. Procene su, kako je naveo Vidojević, da će u prvoj fazi primene novog sistema naplata doprinosa biti veća za 15 odsto, što je oko 45 milijardi dinara godišnje.

Pogledajte još