Mediji: Kosovo daleko od realnog suvereniteta

List "Noje osnabriker cajtung" ističe da ovo "evropsko krizno žarište de facto još nije priznala ni svaka druga članica UN", i da Kosovo, i pored jučerašnje odluke, "ostaje nedovršena država, duboko podeljena zbog lošeg odnosa između srpske manjine i albanske većine", prenosi Dojče vele.

"Na papiru, dva miliona stanovnika Kosova jeste suvereno. U stvarnosti, oni su zavisni od milijardi koje šalju SAD i EU, bez kojih bi ta siromašna zemlja doživela kolaps. Ne može se ni bez prisustva mirovnih snaga NATO koje se, uz nemačku podršku, staraju o određenoj stabilnosti", ocenjuje ovaj list.

"Noje osnabriker cajtung" ističe i da "najveća opasnost za Kosovo ne potiče od Srbije, već dolazi iz sopstvene zemlje. Organizovani kriminal posebno na planu trgovine drogom i ljudima, dosegao je moć koju nijedna pravna država više ne dopušta".

O tome da je formalna nezavisnost jedno, a realni problemi na Kosovu drugo, piše i "Rojtlinger general ancajger", ističući da je na severu koje ne priznaje vladu u Prištini "nastao prostor bez prava" i da će "rušenje zida mržnje biti teško".

"Ako Kosovo hoće da bude država svih građana, dakle i srpske manjine, moraće da bude dugog daha. Realno gledano, o mirnom suživotu i o pomirenju može se razmišljati samo u okviru pristupa Kosova EU. Ali, to može da potraje", ocenjuje ovaj list.

"Noje rur cajtung/Noje rajn cajtung"
ističe da je "staro" i "pogrešno" pitanje „da li je Kosovo zrelo za punu nezavisnost", a da su se "puleni novih evropskih vaspitnih diktatura" - Bosna, Makedonija, Albanija i Kosovo u predmetu demokratija ispostavili kao slabi, dok je Kosovo "posebno tužan primer te pojave".

"Već sada, vlada u Prištini treba i mora da preuzme odgovornost i da se sama potrudi oko sporazumevanja sa Beogradom... Dokle god stranci imaju poslednju reč, Kosovari će za pogrešno ponašanje dobijati samo opomene bez daljih posledica", ocenjuje ovaj list.

"Frankfurter algemajne cajtung" piše da je "čudna" suverenost koju je Kosovo sada dobilo, pa nabraja: "pravosuđe koga nema biće do daljnjeg zamenjeno pravnom misijom EU, o bezbednosti će se i dalje starati KFOR, deo stanovništva - Srbi na severu - ne priznaju novu državu, političke institucije su slabe, političari često nisu baš sasvim čisti zbog umešanosti u ilegalne poslove".

Može biti da na Kosovu nastaje još jedan nerešiv problem, kakav Evropa već ima na Kipru. Situacija se smirila, ali od samonoseće stabilnosti (omiljen izraz međunarodne zajednice!) nema ni govora, piše "Frankfurter algemajne cajtung".

Tanjug

Pogledajte još