Ruske pankerke na koncertu Fejt No Mora

MOSKVA, 3. jula 2012. (Beta) - Na koncertu američke grupe "Fejt No Mor" (Faith no more) u Moskvi nenajavljeno je nastupila i ruska ženska grupa "Pusi Rajot" (P u s s y Riot) čije se tri članice nalaze u pritvoru zbog protestne akcije u glavnom hramu Hrista Spasitelja.

Njihov nastup u ponedeljak uveče nije bio najavljen, a otpevale su pesmu "Bunt Rusije" u kojoj kritikuju predsednika Vladimira Putina.

Kada je "Fejt No Mor" otpevao poslednju pesmu, na sceni je ugašeno svetlo, a kroz nekoliko sekundi sa bakljama u rukama pojavile su se devojke iz "Pusi Rajota". Razvukle su preko scene plakat sa natpisom "Taganski sud. Četvrtog jula. 12.00".

Upravo tada, u tom sudu, biće održano novo sudjenje trima članicama grupe, Nadeždi Tolokonikovoj, Mariji Alehinoj i Jekaterini Samucevič.

Publika je bila iznenadjena, pa su neki aplaudirali, a neki zviždali.

Nakon njihovog nastupa, na scenu su ponovo izašli "Fejt No Mor" i otpevali jedan od svojih najvećih hitova "We care a lot". Bili su obučeni u majice sa slikom "Pusi Rajot".

"Fejt No Mor" nije jedina grupa koja je podržala uhapšene devojke iz "Pusi Rajota". Početkom juna to je učinila i američka grupa "Anti-Fleg" (Anti-Flag).

Devojke su uhapšene u februaru, odmah nakon akcije u hramu, zbog huliganstva i preti im kazna od sedam godina zatvora. Moskovski Taganski sud im je 20. juna produžio pritvor do 24. jula. One odbacuju krivicu, a na njihovu stranu su stali i mnogi poznati ruski kulturni radnici kao i zaštitnici ljudskih prava.

Pogledajte još