Konferencija UN o sporazumu o trgovini oružjem

Očekuje se da predstavnici 193 zemlje članice UN usvoje sporazum, na kome se radi od 2006, kada su SAD glasale protiv rezolucije koja je označila početak tog procesa.

Administracija američkog predsednika Baraka Obame kasnije je promenila stav prethodne vlade Džordža Buša i podržala odluku UN da se ove godine održi četvoronedeljna Konferencija o Sporazumu o trgovini naoružanjem.

Na otvaranju skupa generalni sekeretar UN Ban Ki Mun rekao je da je svet napravio napredak kada se radi o oružju za masovno uništenje, ali ne i kada je reč o konvencionalnom naoružanju.

"Naš zajednički cilj je jasan: čvrst i zakonski obavezujući Sporazum o trgovini oružjem koji će imati stvarni uticaj na živote miliona ljudi koji pate zbog posledica oružanih konflikta, represije i oružanog nasilja. To je ambiciozno, ali je dostižno", poručio je Ban.

Samo 52 zemlje imaju zakone kojima se reguliše trgovina oružjem, a manje od polovine njih krivično ili novčano kažnjava nelegalnu trgovinu oružjem, prema američkom ogranku medjunarodne nevladine organizacije Oksfam.

UJEDINJENE NACIJE, 3. jula 2012. (Beta-AP)

Pogledajte još