Riker nastavlja posetu Beogradu

Visoki funkcioner Stejt dipartmenta, koji će u Beogradu biti do 5. jula, razgovarao je juče, prvog dana posete, sa liderima SNS, SPS, URS i LDP-a. On se na kratko sreo i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Tom prilikom je prema rečima Nikolića potvrđeno da će Srbija sarađivati sa SAD-om, a da je Stejt dipartment spreman da sarađuje sa svakom vladom koju proglasi Narodna skupština Srbije.

Na pitanje novinara da li možda Riker imao neke skrivene uslove koji se tiču široke koalicije, Nikolić je odgovorio:

"Možda sa nekim drugim. Predsedniku države niko ne sme da iznosi skrivene uslove."

Riker se sa liderom SNS-a Aleksandrom Vučićem sastao na ručku koji je trajao više od sat vremena, rekao je Tanjugu funkcioner SNS Nebojša Stefanovic.

Vučić i Riker dogovorili su se da o detaljima sastanka ne obaveštavaju javnost, rekao je Stefanović, odbivši da komentariše pisanje medija da je povod Rikereve posete lobiranje za veliku koaliciju SNS i DS.

Riker se juče popodne sastao sa mandatarem sa sastav nove vlade liderom SPS Ivicom Dačićem sa kojim je razgovarao oko sat i po, a u palatu Srbije stigao je tim povodom i Dačićev koalicioni partner, lider PUPS-a Jovan Krkobabić. Ni Dačić ni Riker posle sastanka nisu davali izjave za medije. Dačić je uoči tog susreta rekao da je uveren da Vlada SAD nema nameru da se meša u formiranje Vlade Srbije.

On je dodao da su SAD jedan od ključnih partnera Srbije i da se radi na unapređenju odnosa dve zemlje, što je potvrđeno i njegovim angažmanom kao ministra policije tokom prethodne četiri godine.

Kako je Tanjugu rečeno u američkoj ambasadi, Rikerova poseta je deo njegovih "redovnih poseta regionu", a on je u Beograd došao s namerom da razgovara sa više zvaničnika srpske vlade i sa liderima političkih stranaka, kao što je bio slučaj i tokom njegovih ranijih poseta Srbiji.

Riker se juče susreo i sa predsednikom URS-a Mlađanom Dinkićem i liderom LDP Čedomirom Jovanovićem. Jovanović je američkom zvaničniku rekao da je LDP prekinula razgovore o formiranju vlade kada je postalo očigledno da je sa socijalistima nemoguće postići saglasnost o promeni dosadašnje "pogrešne politike".

Prema navodima beogradskih elektronskih medija, američki diplomata bi danas trebalo da se sastane i sa liderom DS Borisom Tadićem.

Beogradski mediji objavili su da izaslanici američke državne sekretarke Hilari Klinton, Filip Riker i Filip Gordon, ove nedelje stižu u odvojene posete Beogradu kako bi sa ključnim političkim akterima razgovarali o formiranju buduće Vlade Srbije i preneli stav Vašingtona u korist formiranja takozvane velike koalicije.

Prema saznanjima Tanjuga, Vašington najviše brine da bi loša ekonomska situacija u zemlji mogla da navede SPS i SNS - ukoliko bi oni dominatno činili buduću vladu - da se okrenu populiznu i nacionalizmu, kako bi pažnju sa loših ekonomskih rezultata skrenuli na "velika nacionalna pitanja", a pre svega Kosovo i Metohiju.

Budući da je za SAD Kosovo projekat od velike važnosti, koji bi trebalo da dostigne svoje finale za mandata nove vlade Srbije, raspirivanje nacionalnih i populističkih tema u potpunosti bi ugrozilo taj cilj.

Za očekivati je zato da o toj, ali i nekim drugim temama Riker razgovara sa ključnim ličnostima na političkoj sceni Srbije, a s ciljem da "opipa puls" lidera SNS i SPS, ali i da razgovorom sa demokratama otvori prostor za pravljanje velike koalicije.

Pomoćnik američke državne sekretarke Filip Gordon dolazi u Beograd 8. i 9. jula. Riker je prethodno boravio u Beogradu krajem januara, a Gordon juna prošle godine.

Tanjug

Pogledajte još