Tači spreman da razgovara sa Nikolićem i Dačićem

Mada je izbor Nikolića i Dačića, u intervjuu bečkom dnevniku "Prese", ocenio kao "korak unazad, jer su do sada njihova imena bila povezana sa lošim stvarima", ali je dodao da će i Priština sarađivati sa njima, kada to čine EU i SAD.

“Moramo raditi na boljoj budućnosti naše dve zemlje. Ako Brisel i Vašington sa njima sarađuju, to ćemo učiniti i mi",
naglasio je Tači.

Upitan da li je spreman da se sastane sa Nikolićem i Dačićem on je kazao da je "komunikativan čovek, koji želi da razgovara sa ljudima".

"Naša budućnost bi trebalo biti obeležena saradnjom, i oko toga bi bio moguć sastanak, bez obzira da li sa premijerom ili predsednikom"
, rekao je Tači, ali i dodao da uvek mora da se radi o sastanku predstavnika dve suverene države.

On je dodao da Srbija, posebno Dačić, "ne bi trebalo da napada suverenitet Kosova".
"Dačić treba da zaboravi Kosovo. Nije više vreme (Slobodana) Miloševića. On treba da pokaže da poštuje međunarodne norme i stanrade", naglasio je Tači, ocenivši da se Dačić "izdaje za prozapadnog političara, ali da deluje kao jedan 'mali Sloba'".

On je podsetio da je Kosovo do sada priznala 91 država, i da bi to trebalo da učini i Srbija. Tači je ocenio da Nikolić i Dačić "razumeju realnsot, ali da još nisu spremni da je priznaju".

Kosovski premijer je najavio da će Priština predstaviti "novu ponudu" za sever Kosova, "kako bi srpsko stanovništvo moglo da bude integrisano u kosovsko društvo". On je objasnio da će ta ponuda sadržti slobodu kretanja ljudi, slobodne izbore srpskih predstavnika i socijalno-ekonomske investicije.

Tači je rekao da je 70 odsto srpskog stanovništva na Kosovu već integrisano u kosovsko društvo, podsećajući da su osnovane nove opštine i da je saradnja sa predstavnicima tih opština do sada bila jako uspešna.
"Pre pet godina je srpska strana još odbijala takvu saradnju, ali se to sasvim promenilo", naveo je on.

Zbog toga je, kako je rekao, optimista da će uspeh biti ostvaren i na severu Kosova, dodajući da će poštovati zainteresovanost Beograda za srpsko stanovništvo na Kosovu. Po njegovom mišljenju, Kfor će ostati na Kosovu "koliko to bude potrebno", dodavši da je "dobrodošao" i uživa postovanje u kosovskom stanovništvu.

Na konstaciju da su pojedini poslanici kosovske skupštine podneli zahtev za priključenje Albaniji, kosovski premijer je kazao da je Kosovo nezavisna država, i da je njegov cilj integracija u NATO i EU.

Tanjug

Pogledajte još