Bolje raspoloženje za pet minuta

Ovo su jednostavni načini, kako da budete bolje raspoloženi uz namirnice koje su vam skoro uvek na dohvat ruke.

Vanila
Aromatični miris vanile kod većine ljudi izaziva prijatnost. Molekuli iz esencijalnog ulja ili čaja od vanile podstiču delove našeg mozga na opuštanje.

Jabukovača
Čašica domaće tople jabukovače, leči skoro svaku bolest pa i napetost i razdražljivost. Stručnjaci kažu da se razdražljivost smanjuje posle pet minuta. Naravno, kao i kod svakog leka, bitna je doza, u ovom slučaju jedna čašica je sasvim dovoljna.

(old_image)

Voće

Voće ne utiče dobro samo na ljudsko zdravlje, već i psihu. Dve činije voća dnevno učiniće da se osetite vedrije i optimističnije, pokazalo je istraživanje Univerziteta UCLA. Složeni ugljenihidrati povećavaju proizvodnju serotonina.

Riblje ulje
Esencijalne masnoće omega-3 su jedna od najboljih hrana za mozak. Stručnjaci predlažu da tri ili četiri puta nedeljno jedete ribu.

Dodiri

Masaža stimuliše nerve koji vode od kože do hipofize, žlezde u mozgu koja proizvodi endorfin. Dve polučasovne masaže nedeljno dižu nivo endorfina za 30 odsto.

San
Dobar san je osnova dobrog raspoloženja. Bitno je da spavate u prostoriji u kojoj nema buke i veštačkih izvora svetlosti.

Pogledajte još