Vizantijski motivi

0

U delima autora iz Zbirke Rajka Mamuzića

„Služeći se svim sredstvima koja poznaje savremeno slikarstvo, uz nadahnuće Vizantijom, gradili su mimo svih umetničkih procesa koji su kod nas bili poznati, sopstvene likovne izraze, lične i originalne, koji često idu u korak sa najsavremenijim umetničkim kretanjima u svetu.“

U Prodajnoj galeriji Beograd svečano je otvorena gostujuća izložba Galerije Poklon-zbirke Rajka Mamuzića iz Novog Sada koja nam je predstavila četvoro umetnika: Aleksandar Tomašević, Lazar Vozarević, Ljubinka Jovanović i Milorad Bata Mihailović.

Izložba je otvorena u petak, 9. a trajaće do 19. januara 2009. godine; u Novom Sadu publika je u njoj uživala od 18. decembra do 6. januara ove godine. Kao gostujuća izložba deo je osmišljene i kontinuirane saradnje u duhu dobre tradicije međusobnog poštovanja i uvažavanja koje međusobno gaje ove dve renomirane institucije.

Uvodnu reč dao je i predstavio goste Mihajlo M. Petrović, direktor Prodajne galerije Beograd, Lazar Marković, direktor Galerije likovne umetnosti Poklon-zbirke Rajka Mamuzića se zahvalio na gostoprimstvu i svakoj pomoći i razumevanju u realizaciji ove značajne izložbe i zatražio od prisutnih da minutom ćutanja odaju počast preminuloj umetnici Ljubici Cuci Sokić.

Jovanka Stolić, kustoskinja ove ugledne galerije iz Novog Sada je kao autor izložbe i teksta u katalogu zvanično otvorila izložbu: „Umetnici koji su inspiraciju za stvaranje pronašli u vizantijskoj umetnost povezali su u svojim delima bogato nasleđe srednjevekovne umetnosti sa istraživanjima koja su sprovodili u okvirima savremene umetničke prakse. Kao rezultat interesovanja ovih umetnika za vizantijsku umetnost, nastali su radovi koji predstavljaju svojevrstan fenomen i značajnu pojavu u srpskom slikarstvu XX veka.“

U vreme Božićnih i Novogodišnjih slavlja i praznika i godišnjih izložbi rekapitulacija delovanja galerija i umetnika, ove dve renomirane i referentne kuće odlučile su se za izložbu čije su i ideje i vrednosti duboko ukorenjene u tradiciju preko stvaralačkih moći i poetiku iskrenog poštovanja vrednosti vizantijskog nasleđa, modernih umetnika postale večne i vanvremene.

A tu je i draž i lepota i vrednost umetnosti čiste i iskrene, stvarane u istorijskom kontinuitetu, ali obogaćene ličnim senzibilitetima… a nama je ostalo samo da uživamo u dvadeset četiri slike velikana naše likovne scene, sve na jednom mestu i u jednom vremenu, što i jeste privilegija sretnika koji imaju tu čast da prate rad ove dve kuće. Sretni smo zbog toga što smo mi u toj povlašćenoj grupi i od srca preporučujemo da se priključite sve većoj i značajnijoj grupi poštovalaca prave umetnosti.

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Marko Risović

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.