Kako miriše ljubav?

Kad ste zaljubljeni, sve vam izgleda drugačije - uključujući i osećaj za mirise. Žene zaljubljene do ušiju žestoko nastoje da prepoznaju miris tela muških prijatelja, ali njihova sposobnost da izdvoje miris sopstvenog ljubavnog partnera nikada nije bitno ugrožena.

Poznato je da miris tela igra značajnu ulogu u seksualnoj privlačnosti čoveka, ali da li i u kojoj meri zaljubljenost utiče na našu percepciju i "procesuiranje" ovih mirisa?

Da bi našli odgovor na ovo pitanje, Merilin Džouns-Gotman i Johan Lundstrem, endokrinolozi sa Univerziteta MekGil u Montrealu, u Kanadi, zatražili su da 20 mladih žena, koje imaju stalnu ljubavnu vezu sa mladićima, popune upitnik, neku vrstu "Tabele ljubavne strasti" i odgovore iskreno koliko su zaljubljene.

U međuvremenu, njihovi partneri, ali i ženski i muški prijatelji sedam noći spavali su u pamučnim majicama s kratkim rukavima koje su imale specijalne jastučiće ušivene ispod rukava kako bi upijali njihov znoj.

U seriji daljih ogleda, od svake žene zatraženo je da sa gomile od tri majice, od kojih su dve nosili nepoznati učesnici u istraživanju, odabere onu koju je nosio njen ljubavni partner.

Dobijeni rezultati koje su žene ostvarile odgovarajući na pitanja sa "Tabele ljubavne strasti" pokazali su da nisu imale problema da razlikaili majicu svog ljubavnika od majice u kojoj je spavala neka od njenih prijateljica.

Međutim, na opšte izenenađenje, do ušiju zaljubljene žene jedva da su uspevale da po mirisu razlikuju majicu u kojoj je spavao neko od njenih muških prijatelja od majica drugih, njima nepoznatih učesnika u ogledu.

Ovaj podatak, kako su časopisu "Nju sajentist" izjavili kanadski naučnici, potvrđuje teoriju o "romantičnoj privlačnosti", poznatu kao "skrajnutost" koja tvrdi da u partnera snažno zaljubljene žene pridaju izuzetno malo pažnje drugim potencijalnim udvaračima.

Ipak, postoji mogućnost da su u igri različiti mehanizmi kad je reč o drugim osećajima. Neka ranija skeniranja delovanja mozga nagoveštavala su da su ljubavnici suviše zauzeti jedno drugim, što su pokazala reagovanja na posmatranje svojih fotografija za razliku od reagovanja na fotografije prijatelja suprotnog pola.

Profesor Johan Lundstrom, sada u Centru za istraživanje osećanja u Filadelfiji, u SAD, planira da istraži šta se događa u mozgovima ljubavnika dok udišu mirise ljubavnog partnera, prijatelja oba pola, ali i potpuno nepoznatih osoba takođe oba pola.

"Ja zaista nisam nikakav ljubavni guru. U središtu pažnje istraživanja je da se pronikne u tajnu kako mozak procesuira mirise" - upozorio je on.

Sa svoje strane, Klaus Vedekind, profesor neurologije na Univerzitetu u Lozani, u Švajcarskoj, koji je autor prve studije u privlačnosti ili odbojnosti telesnih mirisa na čoveka iz 1995. godine,  izjavio je: "Ideja profesora Lundstroma predstavlja zanimljivo polazište za dalja istraživanja". 

(FoNet)
MONTREAL, 11. januar 2009.

Pogledajte još