Jeremić-Ðilas: Obračun u Demokratskoj stranci

Ðilas, zamenik predsednika DS i gradonačelnik Beograda, u intervjuu "Blicu" je rekao da je još u petak o svom stavu o ceni kancelarije u Njujorku upoznao Predsedništvo DS i premijera, a priču o sedam miliona u utorak je objavio "Blic".

Jeremić, član Glavnog odbora DS, šef diplomatije i novoizabrani predsedavajući Generalne skupštine UN, označio je kao besmislenu cifru od sedam miliona, a reči stranačkog kolege Ðilasa kao "demagoški ispad".

Jeremić je u intervjuu "Politici", u izdanju od četvrtka, potvrdio da je prisustvovao Predsedništvu DS prošlog petka, kad je Ðilas, kako tvrdi, upoznao prisutne o svom stavu.
"Da, sedeli smo zajedno nekoliko sati, nakon čega sam morao da odem na unapred dogovoren sastanak. Pretpostavljam da se to dogodilo nakon mog odlaska", kazao je Jeremić.

Komentarišući izjavu Ðilasa da je sramotna odluka vlade se izdvoje tolika sredstva, Jeremić je rekao da je "Dragan Ðilas verovatno među poslednjim ljudima u Srbiji koji bi smeo da koristi takve izraze".
"Gradonačelnik koji spori nadležnost državne revizije da preispita troškove gradske uprave, teško da bi trebalo da uzima sebi za pravo da preispituje odluke republičke vlade", kazao je Jeremić "Politici".

Gostujući ranije na Prvoj televiziji, Jeremić je Ðilasa "prozvao" i za Most na Adi, čija je cena mesecima bila tema medija:
"Čak i da je sedam miliona (dolara) tačno, narednih 60 godina Srbija bi mogla da predsedava za cenu jednog Mosta preko Ade, naravno bez pristupnih saobraćajnica".

Upitan ima li nekog nesporazuma između njega i Ðilasa, Jeremić je istakao da su Ðilasove reči "demagtoški ispad" i "prvi pucanj u borbi za budućnost i dušu Demokratske stranke".

Po Jeremiću, "ima tu i elemenata lične frustracije i animoziteta" i, kako je kazao, "onog srpskog da se oprašta sve osim uspeha". "Verujem da ćemo izaći iz svega snažniji…za boljitak Srbije", dodao je Jeremić.

Đilas je u intervjuu "Blicu" rekao da je zatražio da se uredba o budžetu za kancelariju u Njujorku od 24. maja poništi. Ðilas je kazao da je s tim stavom upoznao Predsedništvo DS i premijera prošlog petka.
"Siguran sam da funkciju na koju je izabran Jeremić može da obavlja i sa mesečno manjom platom od one koju je on sebi odredio i da može da se živi u stanu znatno skromnijem od planiranog, koji košta 15.000 dolara mesečno", dodao je Ðilas.

U intervjuu "Politici", Jeremić je rekao da su kritike na njegov račun i ranije dolazile iz njegove stranke, ali da nije reagovao zbog funkcije i da ne bi pokazao svetu nejedinstvo.
"Moram da priznam da me to pogađa, jer kada napadi na vas dolaze iz sopstvenih redova, uglavnom s leđa, ne možete a da se ne zapitate ima li uopšte smisla nastavljati iscrpljujuću borbu. Nadao sam se da će to prestati nakon naše velike pobede u UN i pošto je postalo jasno da odlazim sa domaće političke scene. Nažalost, nisam bio u pravu”, rekao je Jeremić.

Tanjug

Pogledajte još