Jedinica za cool je...

Pod pretpostavkom da je za jednu cool osobu po definiciji neophodno da bude zgodna i poželjna, naučnik Ilar Dar-Nimrod sa Univerziteta Ročester i njegov saradnik Jan Hensen sa Jork koledža došli su do naučnog zaključka koji objašnjava kakva osoba se smatra cool osobom.

Međutim, sjajni glumac Stiv Bušemi im je skoro pa "pokvario računicu", jer kada su analizirali njegov "coolness" mišljenja su počela da im se razilaze. Dar-Nimrod je smatrao da je Bušemi veoma cool, s čime se nije složio Hensen. Međutim, ono što je nesumnjivo po mišljenju mnogih jeste da je Bušemi cool. Naučnike je zaintrigiralo šta je to u njemu što ga čini takvim, mada nije ni preterano lep, a ni poželjan po mišljenju većine.

Dvojica prijatelja i saradnika odlučili su da razviju tri studije u kojima je učestvovalo preko 350 studenata Univerziteta Britiš Kolumbija koje su pitali koje pojmove najviše povezuju sa pojmom cool. Većina dobijenih odgovora imala je veze sa fizičkim izgledom, što znači da studenti cool povezuju sa pojmovima privlačan, zgodan, lep i seksi.

Međutim, ipak dobar izgled nije sve što je potrebno da bi se bilo cool. Na samom vrhu neophodnih osobina su i društvenost, uspeh, posebnost, samopouzdanje, dobar smisao za humor i osećaj za modu. Takođe, ispitanici smatraju da cool osoba mora da bude aktivna u društvenoj zajednici i da pomaže drugima.

Sve u svemu, izgleda nije tako jednostavno biti cool.
Da li sebe smatraš cool osobom?
Koja poznata ličnost je po tvom mišljenju veoma cool, a koja nije ni najmanje?

Pogledajte još