Milion Amerikanaca bez struje 4. jula

VAŠINGTON, 5. jula 2012. (Beta-AP) - Skoro milion Amerikanaca provelo je Dan nezavisnosti, 4. jul, isto kao što su to činili utemeljivači nacije 1776, bez struje i rashladnih uredjaja, pošto je nekoliko saveznih država na istoku i srednjem zapadu SAD pogodila letnja oluja.

Zbog nestanka električne energije nakon snažne oluje prošlog petka, naslućivalo se da će rodjendan SAD biti daleko od slavlja. Mnoge proslave su otkazane ili premeštene u četvrti u kojima ima struje. Mnogi su izmenili i planove za odmor.

Oluja je stigla bez upozorenja i lišila struje tri miliona domova i firmi u državama od Zapadne Virdžinije do Ohaja i Ilinoisa. Zvaničnici su 25 smrtnih slučajeva pripisali oluji i njenim posledicama, a elektro kompanije su procenile da će proći dani dok se situacija vrati u normalu.

Više od 900.000 kuća i firmi bilo je bez struje i na Dan nezavisnosti, a specijalizovane ekipe neprekidno su radile do samog praznika.

Zbog toga je vraćanje struje u domove bilo prioritet u odnosu na slavlje. Najmanje četiri vatrometa na otvorenom otkazana su u državi Merilend, kod Vašingtona, zbog nestanka struje.

Slavlje u Rokvilu u Merilendu otkazano je pošto su drveće i žice blokirali dva od tri ulaza u koledž kampus u kojem je vatromet bio planiran. U Gejtersburgu u Merilendu od proslave se odustalo jer elektrokompanija na mestu na kojem je ona bila planirana obavlja popravke.

U Zapadnoj Virdžiniji, takodje kod Vašingtona, stanovništvo je pozvano da se uzdrži od vatrometa zbog rizika od požara.

Pogledajte još