Ljudski faktor krivac za havariju u Fukušimi

"Jasno je da je za tu havariju kriv čovek", piše u izveštaju od 641 strane o topljenju reaktora u nuklearnoj elektrani koje se dogodila posle razornog zemljotresa i cunamija, prenose svetske agencije.

"Vlasti, nadležne institucije i kompanija Tokio elektrik pauer (Electric Power) ispoljili su nedostatak odgovornosti u zaštiti ljudskih života", navodi se u izveštaju.

Komisija je utvrdila da, u trenutku katastrofe, nije bilo garancija da nuklearna elektrana može da izdrži potrese i cunamije.

"Uprkos brojnim prilikama da preduzmu odgovarajuće mere, regulatorne agencije i rukovodstvo kompanije Tepko (Tepco) svesno su odlagali donošenje odluka i preduzimanje potrebnih koraka", piše u izveštaju.

"Trebalo je da predvide i spreče katastrofu i da ublaže njene efekte efikasnim odgovorom na nju", navodi se u izveštaju.

Nuklearna elektrana Fukušima 1 sa šest reaktora teško je oštećena nakon zemljotresa i cunamija koji su onesposobili sistem hlađenja reaktora, zbog čega su se oni topili, a radioaktivne čestice su završile u prirodi.

Desetine hiljada ljudi evakuisane su iz svojih domova iz zone oko elektrane, dok su se njeni radnici danima borili da stave reaktore pod kontrolu.

U izveštaju se navodi i da su brojne greške i propusti doveli do toga da elektrana nije bila spremna za zemljotres i cunami.

"Iako je podstaknuta tim događajima, kasnija nesreća u nuklearnoj elektrani Fukušima 1 se ne može pripisati prirodnoj katastrofi", navodi se u izveštaju.

Autori izveštaja pišu i da se situacija u elektrani pogoršala nakon havarije pošto državne agencije "nisu primereno reagovale".

Pre četiri dana ponovo je pokrenut reaktor 3 nuklearne elektrane Kansai, prvi reaktor pušten u pogon nakon katastrofe u Fukušimi. Do kraja juna biće pokrenut i četvrti reaktor iste nuklearne elektrane.

TOKIO, 5. jula 2012. (Beta)

Pogledajte još