Batine i snajperska gnezda "osnova vaspitanja" sajentologa

Sedište udruženja, koja podseća na sveštenički red, organizovano je kao vojna baza, na čijoj se teritoriji nalazi i snajpersko gnezdo.

Sve ovo je, kako piše Blic, pozivajući se na agencije, verovatno odigralo presudnu ulogu u odluci glumice Kejti Holms da se razvede od Toma Kruza.

Po svemu sudeći, mogućnost da njihova šestogodišnja ćerka Suri bude poslata u “Zlatnu bazu”, u Kaliforniji, bila je kap koja je prelila čašu i Kejti Holms je podnela zahtev za razvod.

Članovima organizacije od oko 6.000 članova, poznate i pod skraćenim imenom “Si org”, zabranjeno je da imaju decu, plata im iznosi 50 dolara nedeljno, a ako nekoga popreko pogledaju, mogu biti kažnjeni tako što će biti zatvoreni u tzv. “Rupu”.

Glumica je navodno primila upozorenje da bi njena ćerka mogla biti primorana da se upiše u školu koju delimično finansira glumac Vil Smit, a koja je popularna među pripadnicima Sajentološke crkve.

Deca od 10 godina obavezuju se na večnu odanost crkvi

Bivši članovi organizacije, među kojima je i reditelj i dobitnik nagrade “Oskar” Pol Hagis, izneli su tokom poslednjih godina ozbiljne optužbe na račun brutalnog režima koji vlada u bazi. Prema Hagisovim rečima, čak i deca u uzrastu od 10 godina obavezuju se na večnu odanost crkvi.

Pripadnicima je zabranjeno da napuštaju bazu i prati ih specijalni tim, koji koristi emocionalni pritisak i fizičku silu da bi ih primorao da se vrate.

Pod uticajem najviših pripadnika Sajentološke crkve, članovi Si Org, “dobrovoljno se prijavljuju” za kaznu, koja obuhvata konzumiranje loše hrane, uskraćivanje sna i zabranu komunikacije, navodi TV-mreža ABC.

Kako se kažnjavaju "grešnici"?

“Grešnici” mogu biti kažnjeni i obavljanjem fizičkog rada i često godinama moraju da nose crnu odeću, kako bi se razlikovali od ostalih. Kaznene mere mogu biti i batine, ali i zatvaranje u “Rupu” - dve prikolice primaju 100 ljudi, koji cele noći grupno ispovedaju grehe.

Bivši član Lorens Volershajm tužio je “Si org”, zahtevajući odštetu od 25 miliona dolara, jer je 18 sati bio zatvoren u utrobi broda, bez vode, što izazvalo teške psihičke posledice.

“Si org” je osnovan 1966. godine, kada je osnivač Sajentološke crkve L. Ron Habard odlučio da se sa svojim sledbenicima otisne na more da bi nastavio istraživanja o “višim nivoima spiritualne svesnosti”. Kupio je nekoliko malih brodova i navodno krenuo u potragu za zlatom koje je sakrio u prethodnom životu.

Pogledajte još