EU odbacila ACTA sporazum

Što se tiče Evropske unije, ACTA je mrtva, piše AP, koji naglašava da je kontroverzni međunarodni sporazum u Evropskom parlamentu odbijen zbog straha da bi mogao ograničiti slobodu interneta.

Ovaj sporazum bio je tema sednice Evropskog parlamenta, a mišljenje Odbora za međunarodnu trgovinu EP glasilo je da ACTA ne treba usvojiti, jer predstavlja pretnju za lične slobode i privatnost građana EU.

Izvestilac Evropskog parlamenta, Dejvid Martin, rekao je da je borba protiv piraterije i falsifikovanja važna, ali da je tekst ovog sporazuma bio suviše nejasan, te da je zbog toga predstavljao pretnju po individualne slobode.

Ali, bitka i dalje nije gotova. portparol Evropske komisije kazao je da bi ACTA ponovo mogla doći na glasanje kada se sudski utvrdi krše li odredbe ACTA-e osnovna ljudska prava koja EU jamči svojim građanima. Takođe, ne treba isključiti mogućnost da će ACTA u nekim evropskim državama ipak zaživeti. Sve zemlje koje nisu članice EU mogu je ratifikovati i učiniti delom svoje pravne tradicije.

ACTA, koji predviđa oštre kazne protiv kršenja autorskih prava, potpisalo je u januaru 20 od 27 članica EU, kao i većina razvijenih zemalja sveta.

Od januara do danas širom sveta održan je veliki broj protesta protiv ovog sporazuma, a neke vlade koje su prvobitno potpisale ACTA, kasnije su odlučile da povuku svoj potpis.

Izvor:bizlife.rs

Pogledajte još