Prava večera protiv stresa

Kako odgovarajuća ishrana može da pomogne protiv stresa, objašnjava bečki profesor Hademar Bankhofer. Ovako izgleda njegov anti-stres-plan za ishranu:

Izmedju 16 i 17 sati:
Borba protiv stresa počinje već u poslepodnevnim satima. Najbolje je krenuti sa jednom porcijom jogurta i svežim voćem. Jogurt povećava rezerve dveju aminokiselina, triptofana i tirozina u krvi. Te dve proteinske komponente teraju umor i oštre um, a pre svega koncentraciju. Pozitivne bakterije u jogurtu donose mir i harmoniju u stresom podrivenoj crevnoj flori.

Oko 18 sati:
Oko 18 sati je vreme za voće, na primer dve jabuke, jedan grejpfrut, dve mandarine ili jedna pomorandža. Na taj način organizam se snabdeva voćnim šećerom, taman dovoljno da mozak proizvodi hormone sreće .

Izmedju 18 i 20 sati:
Izmedju 18 i 20 sati Bankhofer preporučuje dinstano povrće sa klicama soje. Povrće daje anti-stresni mineral magnezijum, klice soje daju B vitamin, koji jača nerve. U jelovniku treba da bude i riba, jer belančevine pomažu da stres nestane. 

Alkohol ne bi trebalo unositi 15 minuta nakon jela. Ni kafa ne pomaže u borbi protiv stresa, već čaj od kamilice. Kamilica sadrži eterična ulja koji deluju opuštajuće i smiruju nervni sistem.

Pogledajte još