Glasine i šta sa njima ?

Glasine. Skoro svako od nas je jednom bio uvučen u to i skoro svako je pričao o njima. 

Glasine kruže na najrazličitije teme, mogu da nastanu zbog nerešenih konflikata, nesporazuma, pogrešnih informacija ili iz zlobnih namera. Što je veća vrednost novosti i stepen senzacije neke glasine, to se ona brže širi. Kod nekih glasina se može prepoznati čak i zaverenički stav kada se od sagovornika zahteva da nipošto nikome ne priča dalje. 

Osobe koje se pominju u glasinama, najčešće veoma kasno saznaju njihov sadržaj, jer su isključene iz komunikacije. Onaj ko širi glasine ponaša se tako kao da sa nekim deli tajnu. Glasine nastaju iz potrebe, nade, očekivanja, nesigurnosti, nepoverenja, pretpostavki, strahova, pretnji, pojednostavljenja, dramatizacije, okrivljivanja. Kako se sa glasinama najbolje izlazi na kraj zna bečki psiholog Julia Umek. 

1. Da li biste vi to želeli?
Svaki čovek bi trebalo da razmisli u čemu učestvuje. Još je veliki mislilac Kant logično rekao u svom kategoričkom imperativu „ono što ne želiš da ti neko drugi učini, nemoj ni ti drugome da radiš“. Dobro razmislite da li ćete dalje ispričati glasinu. 

2. Razjasnite nesporazume
Uvek razjasnite nesporazume, jer mogu da dovedu do glasina, pa i do psihološkog zlostavljanja (mobinga). Neko ko se drugačije ponaša od drugih ne mora da bude zlonameran. Ispitajte nameru, uvek sebi predočite situaciju, nemojte preuzimati pretpostavke. 

3. Mislite na štetu
Nemojte da učestvujete u glasinama, na primer, da će se firma u kojoj radite zatvoriti. Argumentujte u interesu firme, objasnite koliko glasine mogu da štete jednoj firmi. 

4. Štitite slabije
Štitite slabije koji ne mogu da se bore protiv glasina. Svako je jednom osetio koliko mu prija kada se zauzme za nekoga kome je potrebna pomoć. 

5. Ispitajte motiv
Razmislite šta želi da postigne onaj ko prenosi glasine, kome ta osoba i zašto želi da naudi. Ispitajte motiv onoga ko širi glasine i popričajte s njim o tome. Vaš pravilan stav može da spreči konflikt koji može da se pretvori u katastrofu. Pravilno je umešati se i to će ojačati vaš sistem sopstvene vrednosti. 

(Compress)
BEČ, 13. januara 2009.

Pogledajte još