Rat protiv starenja

Amerika je zemlja čiji su stanovnici opsednuti mladošću – tvrdi novinarka i kritičarka Bet Tajtel – a to navodi žene da se okreću protiv sebe! U svojoj najnovijoj knjizi, Bet Tajtel se bavi ženama i njihovim ratom protiv starenja. Ona podseća da je želela da zabeleži kakav je osećaj stariti u kulturi koja zahteva od žena da ostanu seksipilne i pune mladosti.

Starenje je, ocenjuje ona, postalo vrlo ozbiljan izvor briga za savremene Amerikanke. 


Strah od srednjih godina

"Primetila sam da mnoge žene, kada dođu do 35. ili 40. godine počinju da se stide svojih godina. Smatraju da su promašene osobe samo zato što su ušle u zrele godine" , kaže ona.

To je bio povod da počne da istražuje američku opsednutost mladošću. Godinu dana je razgovarala sa desetinama žena i muškaraca. Upoznala je ljude koji drže dijetu protiv starenja, jednu 25-godišnju osobu koja je imala kozmetičku operaciju i instruktorku joge koja pokazuje poze za ispravljanje bora na licu.

"Intervjuisala sam domaćice-majke, poslovne žene koje smatraju da moraju da izgledaju kao filmske zvezde, 40-godišnjake koji se uvrede ako im prilikom kupovine alkohola ne zatraže dokaz da imaju više od 21 godinu. Jedna od najčešćih žalbi žena je da su ’nevidljive’, da ih niko ne zapaža", piše Bet Tajtel. 

Kod fontane mladosti

U svojoj novoj knjizi ona navodi mnogo jednostavnih načina da žene deluju mladalački. Njeno višegodišnje istraživanje pretočeno je u humorističku knjigu pod naslovom "Problemi sa pićem kraj Fontane mladosti". Tajtelova ocenjuje da se u Americi vodi besomučna kozmetička trka ko će da izgleda mlađe.

"Čim se jedna žena podvrgne tretmanu sa botoksom da bi 'ispeglala' bore, njene prijateljice smatraju da sada izgledaju starije u poređenju sa njom pa i one požele da imaju zategnuta lica" , tvrdi ona.

Beležeći život u kulturi koja zahteva od žena da ostanu mlade i seksi, Tajtelova je otkrila da se američko društvo menja.

"Mislim da američko društvo ne ceni starije ljude, pre svega starije žene. Ali to se lagano menja. Pojavilo se nekoliko crtanih i animiranih filmova u kojima starije žene ne igraju samo dobre bakice ili zle veštice već i druge likove",  pominje ona doskora vladajuća poimanja godina u Americi.

Bet Tajtel napominje da žene ne mogu večito da budu mlade likom, ali mogu da ostanu mlade duhom: "Mislim da treba raditi nešto što vas neće dovesti do bankrota. Treba raditi ono što vas čini zadovoljnim umesto da se neprestano upoređujete sa standardom, koji je nemoguće dostići, jer to vodi u potištenost."..

Osećaj da ste mladi, smatra Bet Tajtel, ne svodi se samo na spoljašnjost. To je više odraz onoga kako razmišljate i kako se ponašate. To je ono što nas čini zainteresovanim i interesantnim. 

Osmeh umesto zatezanja lica(old_image)
 
"Osmehujte se. Ako se osmehujete i stupate u kontakte sa ljudima, oni će želeti da pričaju sa vama i nećete biti ’nevidljivi’. Najvažnije je da ne provodite sve vreme jadikujući što ste sve stariji već da ga koristite za uživanje. Ako kontaktirate sa ljudima oko sebe, ako ste živi, zainteresovani, radoznali da upoznate ljude, to će vas više podmladiti nego zatezanje kože na licu. Ono što se čuje iz vaših usta mnogo je važnije nego one fine linije oko usana zbog kojih se sve toliko uzbuđujete" - savetuje Bet Tajtel.

Iako nije imala nameru da njena knjiga postane neka vrsta priručnika, Bet Tajtel je u nju unela mnoge koriste savete.
Među njima su: redovno vežbanje, pravilno držanje, odgovarajuća odeća i informisanost o tekućim događajima, knjigama i idejama.

Ona je uverena da žene uvek mogu da podignu sopstveni duh i izražavaju ga na mladalački način. A to je, tvrdi ona, "jedina tajna Fontane mladosti"...

(FoNet)
NJUJORK, 14. januar 2009. 

Pogledajte još