Rukovali se Tadić i Tači

Rukovanje sa Tačijem, prema njegovim rečima, nema istorijski značaj, ali da je dobro jer dva naroda imaju problem koji treba rešiti.

- Što se tiče rukovanja sa kosovskim premijerom Tačijem, ono nema neki istorijski značaj, ali je dobro da se predstavnici različitih naroda susreću i predstavnici albanskog i srpskog. Dobro je jer imamo problem medju nama koji moramo da rešimo - rekao je Tadić u telefonskoj izjavi za Tanjug.

Tači: Rukovanje zakasneli potez
Kosovski premijer je izjavio za "Al-džaziru Balkan" da rukovanje sa Tadićem na Kroacija samitu predstavlja "zakasneli potez".
- Mislim da je stalni bojkot ovakvih sastanaka od strane Srbije greška. Ovo je zakasneli potez i stoga mi sastanak nije u planu - rekao je Tači, odgovarajući na pitanje novinara Al-džazire zašto se nije sastao sa Tadićem već su se samo kratko rukovali.

Prema njegovim rečima, ako se taj problem ne reši svi će zaostajati i nanosiće se velike patnje generacijama koje dolaze. Tadić je ukazao da je obaveza političara da rešavaju probleme a ne da vode računa o tome da im negde bude ugodno.

Na Kroacija samitu učestvujem u svojstvu građanina, odnosno predsednika Demokratske tranke, a ne kao predstavnik države, kao i svi koji učestvuju na forumu,a nisu najviši državni funkcioneri, rekao je Tadić u izjavi "Blicu".

Tadić je u izjavi Srni naglasio da rukovanju sa Tačijem ne treba pridavati veliki značaj, te da je na samit došao kao građanin Srbije i na poziv hrvatskog premijera Zorana Milanovića, koji je njegov prijatelj.

Prema njegovim rečima, on se dosad susreo s predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem, ministarkom spoljnih poslova Hrvatske Vesnom Pusić, bivšim premijerom Slovenije Borutom Pahorom, i pojedinim filozofima i intelektualcima koji prisustvuju skupu.

Takođe, predviđen je Tadićev ručak sa “njegovim prijateljem” Karlom Biltom.

Ovo je prvi put da je jedan srpski političar učestvuje na ovakvom regionalnom skupu u Hrvatskoj - zbog dolaska kosovskih zvaničnika niko od predstavnika Srbije ranijih godina nije učestvovao na Kroacija samitu.

Pogledajte još