U poplavama u Rusiji stradala 141 osoba

MOSKVA, 8. jul 2012. (Beta-AFP) - U poplavama na jugozapadu Rusije, prema informacijama ministarstva unutrašnjih poslova objavljenim u nedelju ujutru, poginula je 141 osoba.

Velike poplave izazvane jakim kišama koje su prethodna dva dana zahvatile Krasnodarsku oblast pogodile su više od 13.000 stanovnika.

Spasilačke ekipe su u Krimskom regionu, koji je najviše pogodjen, pronašle do sada 130 tela stradalih. Ranije je saopšteno da je devet osoba poginulo u Gelendžiku, letovalištu takodje na Crnom moru i dvoje u Novorosijsku.

Krimski distrikt udaljen 200 kilometara od letovališta Soči gde će se 2014. održati Olimpijske igre, pretrpeo je najveću štetu, a nivo vode je prethodne noći bio je do sedam metara, saopštila je policija.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je iz helikoptera razgledao najteže pogodjene oblasti i u subotu bio na ponoćnom sastanku kriznog štaba u Krimsku.

Putin je demantovao informacije da je tragičnim posledicama poplava doprinelo i nekontrolisano izlivanje voda iz veštackog jezera. On je rekao da to ni tehnički nije moguće i da se vodostaj u jezerima nije poslednjih dana uopšte menjao.

Talas poplava je prekinuo sabdevanje strujom, paralisao sav saobraćaj i rad luke Novorosijsk na Crnom moru.

Pogledajte još