Protest za očuvanje Kosova u Srbiji

KOSOVSKA MITROVICA, 9. jula 2012. (Beta) - Nekoliko hiljada gradjana severnog Kosova poručilo je u ponedeljak na protestnom skupu u severnoj Kosovskoj Mitrovici da nikada neće odustati od mirne i demokratske borbe za očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije i da neće pristati da budu "Kosovari".

Povod za protest je ubistvo bračnog para Jeftić u selu Talinovac kod Uroševca, a okupljeni su istakli da se protive nasilju nad Srbima i drugim nealbancima koje sprovode kosovske institucije u prisustvu medjunarodnih predstavnika, kao i nasilničkom ponašanju jedinica Rosu na Gazimestanu i hapšenju nedužnih gradjana u opštini Zvečan.

"Srbi na Kosovu i Metohiji žive u savremenom koncentracionom logoru u kome jači ima pravo da nekažnjeno ubija, da montira sudske procese, da proganja žene i dece, da puca na sanitetska vozila i zdravstvene radnike, da ne dozvoli povratak raseljenima i da ubija one koji su se usudili da se vrate svojim kućama", rekao je predsednik Opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić.

Pantić je pozvao gradjane da budu složni i jedinstveni i da ne gube veru i nadu jer će, kako je rekao, "i teroru kome su sada izloženi Srbi na Kosovu doći kraj".

Presednik Opštine Zvečan Dragiša Milović rekao da su Jeftići 1002. i 1003. žrtva koju su Albanci ubili na Kosovu. "Nijedan ubica nije otkriven ni izveden pred lice pravde. To su te demokratske i multietničke institucije", rekao je Milović i ocenio da je to "poruka Srbima i južno i severno od Ibra šta ih čeka u tom takozvanom nezavisnom Kosovu".

Pogledajte još