Srbija kao tropi, samo na planinama ispod 30 stepeni

BEOGRAD, 9. jul 2012. (Beta) - Tropska vrućina i danas je u Srbiji, gde je u 13 sati ispod 30 stepeni Celzijusa izmereno samo na planinama: na Kopaoniku (22), Zlatiboru i Crnom Vrhu (po 29 stepeni), dok je drugde u proseku 35 stepeni.

U Beogradu je u 13 sati bilo 36 stepeni Celzijusa, koliko i u Valjevu, Velikom Gradištu, Negotinu i Ćupriji. Za stepen niže - 35 Celzijusa - izmereno je u Novom Sadu, Zrenjaninu, Kikindi, Kragujevcu, Smederevskoj Palanci, Nišu, Kraljevu, Kruševcu, podaci su RHMZ-a.

Leskovac je "bolji" sa stepenom niže - 34 setpeni Celzijusa, koliko je i u Zaječaru, Sremskoj Mitrovici i Somboru, dok Palić sa 32 i Sjenica sa 30 stepeni Celzijusa spadaju u "hladnije" gradove.

Po podacima RHMZ, vlažnost vazduha u gradovima nije visoka što olakšava podnošenje velikih vrućina. Jedino je na Kopaoniku izmeren nešto veći stepen vlažnosti vazduha - 53 odsto.

Maksimalna prognozirana temperatura za danas je 37 stepeni Celzijusa.

Toplotni talas zahvatio je veći deo regiona poslednje sedmice juna. Jedna beba od godinu dana preminula je u Sanskom Mostu, u BiH, kada su je roditelji iz klimatizovanog automobila nakon višečasovnog putovanja izneli na sunce.

Vojvodjanske vlasti odlučile su prošle sedmice da prostorije Skupštine Vojvodine, koje su klimatizovane, otvore za gradjane kako bi mogli da se rashlade, dok su vlasti u Beogradu od početka vrućina postavile cisterne sa pijaćom vodom na više punktova u gradu.

Prema prognozama, blago "zahladjenje" očekuje se u četvrtak i petak kada će temperature pasti na 32, odnosno 31 stepen, dok se za vikend prognozira ponovo oko 35 stepeni.

Pogledajte još