Kako je sifilis stigao u Evropu?

Proučavajući 54 studije, istraživači su zaključili da ova polna bolest nije postojala u Evropi dok se Kolumbo nije vratio sa svog istraživačkog pohoda 1492. godine.

Ostaci skeleta Evropljana nisu otkrili znake hroničnog sifilisa, kao što su sitne rupe na lobanji ili dugačkim kostima, otkriva studija objavljena u časopisu Yearbook of Physical Anthropology.

Posada brodova Santa Maria, Pinta i Nina bila je šarolika. Mornari su bili Kolumbovi prijatelji, kućne sluge i kraljevi oficiri. Većina članova posade bili su učeni mornari i kormilari, a deo posade činili su amnestirani zatvorenici.

Naučnici tvrde, da je sve više dokaza, da je sifilis došao iz Novog sveta sa Kolumbovom posadom. Prema ovim ocenama, jedan od članova Kolumbove posade sa sobom je poneo bakteriju Treponema koja uzrokuje sifilis, ali i druge bolesti koje se prenose kontaktom preko kože ili oralnim kontaktom u tropskim klimama.

Stručnjaci naglašavaju da je ta bakterija mutirala u polno prenosiv oblik u hladnijim uslovima Evrope.

Sifilis je zarazna polna bolest koju izaziva bakterija spiroheta Treponema. Može se dobiti seksualnim putem ili putem dodira s nekim ko je inficiran. Širi se preko otvorenih rana i osipa koje sadrže bakterije.

Pogledajte još