Najveća vojna kompanija u Bugarskoj se privatizuje

SOFIJA, 9. jula 2012. (Beta-AFP) - Bugarska je u ponedeljak pokrenula proces privatizacije svoje najveće vojne kompanije, VMZ Sopot, jedine takve firme koja je još u vlasništvu države, saopštila je agencija za privatizaciju.

Osnovana 1936, VMZ Sopot, koju čini šest fabrika i 3.200 radnika, proizvodi protivtenkovske projektile, rakete, artiljerijsku municiju i eksploziv.

Strategija privatizacije kompanije VMZ Sopot, usvojena u parlamentu, predvidja prodaju 100 odsto njenog kapitala, odnosno 118 miliona akcija.

Agencija za privatizaciju traga za "strateškim investitorom koji će održati i uvećati proizvodnju, povećati konkurentnost kompanije i privući investicije radi modernizacije", piše u saopštenju.

Kupac će morati da bude iz oblasti vojne industrije, sa godišnjim prihodom iznad 60 miliona evra u poslednje tri godine, i sa dozvolom u Bugarskoj za uvoz, izvoz i transport oružja, navodi agencija.

Veliki proizvodjač oružja u komunističkom dobu, Bugarska je nakon raspada Sovjetskog saveza izgubila tržište u zemljama istočne Evrope i "trećeg sveta".

Pogledajte još