Zečja jama

0

Pronalaženje nade u najtežim trenucima života

Drama  nagrađena Pulicerovom nagradom Dejvida Lindsija Abera u režiji Filipa Grinvalda. Reč  je o gorkoj porodičnoj drami o pronalaženju nade u najtežim trenucima naših života. Beka i Hauvi su imali savršen život – skladan brak i predivnu kuću. Tragična nesreća, u kojoj gine njihov jedini sin, razara “savršen svet” tipične porodice više srednje klase i suočava ih sa teškim pitanjima i odlukama vezanim za njihov brak i njih same. 

Duhovita i potresno melodramatična u isto vreme, “Zečja jama” je na Brodveju ovenčana sjanim pozorišnim kritikama, kao i Pulicerovom i Toni nagradom za 2007. godinu. U planu je i filmska adaptacija ove drame sa Nikol Kidman u glavnoj ulozi.

Dejvid Lindsi-Aber svoju najveću noćnu moru, strah od gubitka deteta, pretače u ovaj biser savremene dramaturgije. “Zečja jama“, međutim, ne ostaje samo na nivou dobre priče o izbavljenju iz bezizlaza tuge, već pruža šansu za problemsku predstavu koja daje dijagnozu opake bolesti savremenog čoveka – kaže reditelj Filip Grinvald. 

Dejvid Lindsi Aber (David Lindsay Abaire) je savremeni američki dramski pisac i pesnik rođen 1969. u Bostonu. Fokusiran je u svojim dramama na sudbine autsajdera koji se bore za mesto pod suncem i koji gledaju na svet drugačije od većine. Oduvek se trudio da u komade ubaci apsurdne situacije, kako bi se udaljio od realizma. Ovakav stil je usko povezan sa činjenicom da je studirao u prestižnim školama (Sara Lorens Koledž, Džuliard), iako potiče iz porodice niže klase. Njegove najpoznatije drame su: “Zečja jama”, “Fadi Mirs”, “Kimberli Akimbo”, “Svetsko čudo”, i “Snežni anđeo”. Trenutno piše mjuzikle “Šrek” i “Visoki napon”, kao i scenario za četvrti nastavak filma “Spajdermen”. 
Dramu je prevela Danica Ilić, igraju Milica Zarić, Ivana Nikolić, Ivan Tomić, Đurđija Cvetić, Nikola Jovanović.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.