Vojska: Sve institucije moraju da poštuju ustav

KAIRO, 9. jula 2012. (Beta-AP) - Egipatska vojska je u ponedeljak saopštila da očekuje da sve državne institucije poštuju ustav, upućujući time upozorenje predsedniku Mohamedu Morsiju, koji je pozvao parlament da se ponovo okupi nasuprot vojnom dekretu o raspuštanju tog tela.

Vojni savet, koji je upravljao Egiptom posle svrgavanja višedecenijskog lidera Hosnija Mubaraka, raspustio je u junu parlament, posle ocene Vrhovnog suda da je trećina poslanika nelegalno izabrana.

Morsi je, medjutim, u nedelju pozvao parlament da se ponovo okupi, kao i da novi parlamentarni izbori budu održani u roku od 60 dana od usvajanja novog ustava zemlje, što se ne očekuje pre kraja godine.

Vojska u saopštenju navodi da će nastaviti da podržava "legitimitet, ustav i zakon", što, prema oceni AP, znači da će se generali verovatno suprostaviti pokušajima ponovnog okupljanja poslanika.

Vojni savet je u junu, posle raspuštanja parlamenta, proglasio i "ustavnu deklaraciju" kojom je sebi dodelio zakonodavne moći u odsustvu skupštine, čime je ograničio i ovlašćenja šefa države.

Morsi je na vlast u Egiptu došao posle izbora u kojima je tesnom prednošću pobedio Mubarakovog poslednjeg premijera Ahmeda Šafika. Generali su Morsiju formalno predali vlast 30. juna, a on je dan kasnije položio zakletvu stupio na dužnost.

Pogledajte još