Krin Antonesku predsednik Rumunije

BUKUREŠT, 9. jula 2012. (Beta) - Odlukom Ustavnog suda, predsednik Senata Krin Antonsku od ponedeljka uveče je vršilac dužnosti šefa države, nakon što je 6. jula rumunski parlament smenio predsednika Trajana Baseskua.

Prema proceduri, ustavnost glasanja u rumunskom parlamentu o smenjivanju predsednika države mora da potvrdi Ustavni sud.

Antonesku će vršiti dužnost predsednika države do vanrednih predsedničkih izbora, koji će biti održani ako referendum potvrdi suspendovanje s dužnosti Trajana Baseskua.

On je predsednik Nacionalne liberalne partije (PNL), koja zajedno sa Socijaldemokratskom partijom (PSD) i Konzervativnom partijom (PC) čini Socijal-liberalnu uniju (USL), koja je osvojila parlamentarnu većinu 27. aprila, a 7. maja formirala vlada Viktora Ponte.

Od utorka počinje kampanja za referendum o smenjivanju rumunskog predsednika, koji će biti održan krajem meseca.

Rumunska vlada je bila oštro kritikovana da ne poštuje Ustav, Ustavni sud, da su ugrožene pravna država i demokratija, da se ruše državne institucije i da je pravosudje uzeto pod kontrolom, i sve to za samo dva meseca od kada je USL na vlasti.

Pogledajte još