Kovačević izbegao smrt

Petak, poslednji trening grčkog šampiona Olimpijakosa pred prvenstveni susret sa Ksantijem. Iako u 36. godini života, iako pomalo nezadovoljan što je ove sezone dobijao šansu “na kašičicu”, Darko Kovačević ga je odradio kao dečkić na početku karijere.
Ljudi, sjajno se osećam, kao mladić – rekao je po ulasku u svlačionicu srpski internacionalac svojim saigračima. 

A onda, samo nekoliko trenutaka kasnije, sav oznojen i uspaničen pojavljuje se klupski lekar Panos Tamatopulos. Pogledom traži Darka i u trenutku kada ga je ugledao prosto ga zasipa informacijama.
Ne smeš da igraš. Ma, ne smeš više ni da trčiš. Imaš ozbiljne probleme sa srcem – rekao je Tamatopulos.
Slede dodatni pregledi, razgovori, a Kovačević odlučuje da po hitnom postupku otputuje u Španiju, u svoj San Sebastijan gde ima kuću i mnogobrojne prijatelje, kako bi dobio mišljenje drugih stručnjaka. Primaju ga u bolnicu “Poliklinika Gipuzkoa”, potvrđuju povišen krvni pritisak i zakrčenje glavne srčane arterije od čak 90 odsto. I već posle 24 časa obavljaju hirurški zahvat. 

Priznati specijalista iz ove oblasti Marijano Larman u društvu lekara Real Sosijedada i Olimpijakosa ugradio je srpskom asu stent veličine 3,5 milimetara. Po obavljenoj operaciji svi su zadovoljni, tvrde da je zahvat u potpunosti uspeo i da će Darko već za 24 časa moći da napusti bolnicu. Uz napomenu: nema više fudbala!
Moraće da prima određenu jaku terapiju narednih godinu dana, a eventualni udarci u tom predelu mogli bi da budu veoma opasni – tvrdi doktor Larman. – Ne možemo da mu zabranimo da igra fudbal, ali svakako nije preporučljivo da nastavi karijeru. 

Iskusni kardiolog tvrdi da situacija uopšte nije bila bezazlena.
Kovačević je imao sreće što su problemi uočeni na vreme – kaže Larman.
Iskreno, postojala je velika mogućnost da doživi infarkt. Radi se o ozbiljnom problemu sa glavnom srčanom arterijom i prosto mi je neverovatno da nije osećao nikakve smetnje.
Posle 506 prvenstvenih mečeva u Srbiji, Španiji, Engleskoj, Italiji i Grčkoj (219 golova) i 55 utakmica u dresu sa nacionalnim grbom, došao je trenutak da Darko okači kopačke o klin. I krene u nove izazove. 

Nasledni srčani problemi 

Srčani problemi su nasledni u porodici Kovačević, pošto su Darku otac, majka i 31-godišnji brat umrli od infarkta. Iz tog razloga lekar Olimpijakosa Tamatopulos je srpskog asa svake dve nedelje podvrgavao specijalnim pregledima.
Poslednje analize pokazale su veoma čudne parametre, posebno kada bi se previše uzbudio – rekao je Tamatopulos.

Dr Miljko Ristić tvrdi da je Darko imao mnogo sreće!

Darko Kovačević je imao mnogo sreće, jer sa njegovim problemima u 85 odsto slučajeva se doživljava takozvana iznenadna srčana smrt.
Ovo su reči prof. dr Miljka Ristića, predsednika Zdravstvene komisije FSS-a i vrlo priznatog kardiohirurga i u Evropi. Odmah sledi i objašnjenje:
Kada negde pročitate: pao je iz čista mira i umro, onda je to ta iznenadna srčana smrt, koja je, nažalost, pogotovo u Srbiji, vrlo česta. A Darko je, po svemu što su izjavili španski lekari, koji su ga operisali, bio kandidat da mu se tako nešto dogodi. Jer, kod njega je glavni razlog nasledni faktor, a sama činjenica da mu je stavljen velik stent govori koliko je glavna srčana arterija bila zakrčena. 

Bilo – prošlo, Kovačević može da nastavi normalno da živi.
Što se tiče samog srca, pošto nije doživeo infarkt, Darko bi mogao čak i da nastavi da igra fudbal, ali mogli bi da se stvore drugi problemi i zato mislim da je završio karijeru. Naime, kada se stent stavi on je sklon trombozi i zato će Darko godinu dana, a po nekima i doživotno, morati da pije dve vrste jakih lekova. To je takozvana antiagregaciona terapija, a ti lekovi sprečavaju zgrušavanje krvi. Dakle, Darko više ne bi smeo da se bavi sportom, jer bi mogao da se stvori hematom i pri najmanjem udarcu, što bi moglo da mu ugrozi život. Međutim, ukoliko se bude pridržavao saveta lekara i često odlazio na kontrole, Kovačević će moći sasvim normalno da živi – zaključio je prof. dr Miljko Ristić.

Večernje novosti