Ukraden novac za razvoj ruskog navigacionog sistema

MOSKVA, 10. jula 2012. (Beta) - Ruska državna agencija Ruski kosmički sistemi (RKS) neosnovano je potrošila više od 565 miliona rubalja (oko 13 miliona evra) za razradu ruskog navigacionog sistema Glonas, saopštilo je u utorak Ministrastvo unutrašnjih poslova.

Po podacima ruskog Ministarstva, rukovodstvo RKS je osumnjičeno da je zaključivalo sporazume o naučno-istraživačkim radovima s komercijalnim organizacijama koje nisu imale ni odgovarajuću materijalno-tehničku bazu ni odgovarajuće specijaliste.

"Policija je ustanovila da su radove faktički izvršavali zaposleni u RKS, a isplate za navodno realizovane ugovore prevodjene su na dve firme 'ćerke'. Zatim su novčana sredstva izvodjena iz legalnog obrta kroz lanac jednodnevnih firmi i prisvajala se", navelo je ministarstvo.

Za navedene radnje podignuta je krivična prijava za zloupotrebu punomoćja s teškim posledicama.

Podizanju krivične prijave prethodio je skandal izmedju RKS i Ruske kosmičke agencije u martu ove godine. Šef Roskosmosa je tada optužio RKS za neosnovanu potrošnju milijardi rubalja iz državnog budžeta koji su bili namenjeni razvijanju sistema Glonas, što je RKS demantovao.

Pogledajte još