Sjenice, mori Sjenice - na minus 25

SJENICA, 16. januar - Iako je u Sjenici i na čitavoj Pešterskoj visoravni zabeležena temperatura ispod minus 20 stepeni Celzijusa, život na "srpskom Tibetu", kako mnogi nazivaju Pešter, teče normalno, jer je stanovništvo naviklo na sibirske zime i enormno niske temperature.

Kako nam je rekao penzionisani metereolog Sulejman Muftarević, najbolji poznavalac metereoloških prilika u ovom kraju, koji se ovim poslom bavio pune četiri decenije, do penzionisanja lane, ledeni udar na Pešteru se očekuje i krajem januara jer je sneg, kojeg ima 35 centimetara, najbolji pokazatelj da će biti još niskih temperatura.

Međutim, na osnovu ličnog iskustva, kako je rekao za FoNet, on po svim sinoptičkim kretanjima ne očekuje da će biti i oboren rekord po niskoj temperaturi u Sjenici registrovan 26. januara davne 1954. godine, kada je ovde izmerena temperatura od minus 38,4 stepena. To je, u isto vreme, i najniža temperatura zabeležena ispod nultog podeoka u ondašnjoj Jugoslaviji i tada bila i jedna od najnižih u ovom delu Evropi koje su ikada zabeležene.

- I na ovako niskim temperaturama, od preko 20 ispod nule, teško se diše, dah se ledi ali otežano funkcioniše sve. Ovo je elementarna nepogoda. Mislim da bi nama koji stalno ovde živimo, Vlada Republike Srbije trebalo da odobri bar neke beneficije - bar kad je reč o ceni električne energije ili uglja i drva. Ovde je stvarno teško raditi bilo koji posao na ovako niskim temperaturama - zabrinut je Muftarević.

Interesantno je, kako su nam rekli u Preduzeću za puteve u Sjenci, da su i pored ovako niskih temperatura, putevi prohodni do svih pešterskih sela i zaselaka. Uz to, za svaku je pohvalu da i pod izuzetno teškim uslovima za rad, "Elektrodistribucija Sjenice" redovno snabdeva strujom potrošače u celoj opštini.

Dodajmo još nešto: u Domu zdravlja u Sjenici kažu da ovde nemaju mnogo pacijenata, gripa nema, a po njihovim saznanjima ljudi na Pešteru izbegavaju da dođu kod lekara – najčešće se leče narodnim lekovima kao što su razni čajevi od lekovitih trava letos ubranim na Pešterskim livadama.

Ipak, pomalo u šali Sjeničani tvrde da su najbolja preventiva - beli luk, kiseli kupus i raso. Uz to, narod je ovde zdraviji nego u drugim sredinama, a neretko čak i na više od minus 20 poneki veseljak na sokaku zapeva poznatu sevdalinku iz ovog kraja: "Sjenice, mori Sjenice"… 

MUJO BJELOPOLJAC (FoNet)

Pogledajte još