SP u rukometu: Srbija, prvi put

Planeta se opet pretvara u rukometnu loptu. Stoji na dlanu 24 reprezentacije, a kome najbolje bude ležala u šaci kroz 17 dana nadigravanja u sedam hrvatskih gradova: Osijeku, Splitu, Varaždinu, Poreču, Puli, Zadru i Zagrebu, prvog dana februara biće krunisan u šampiona 21. Svetskog prvenstva. Zavesu u petak (20.30) u novoj splitskoj “Spaladijum areni” podižu domaćin Hrvatska i Južna Koreja, a na scenu u subotu prvi put izlazi Srbija. 

Posle tri godine pauze i bez crnogorskog sufiksa, naši rukometaši opet kreću na put povratka trofejnog sporta na staze slave, a prva stanica je Poreč, gde su smešteni i ostali učesnici D grupe: Danska, Norveška, Egipat, Saudijska Arabija i Brazil. 

Mundijalska medalja poslednji put sijala je na grudima pulena Branislava Pokrajca 2001. godine (tada kao Jugoslavija), kada su Škrbić, Lisičić, Šterbik, Žikica Milosavljević i drugovi deplasirali Egipat (27:17) u meču za bronzu pod reflektorima francuskog “Bersija”. 

Protiv istog rivala neki novi momci u subotu (18.15) kreću u sasvim drugačiju borbu. Dok je nacionalni tim tonuo na velikoj sceni posle povlačenja prekaljenih asova, na kadetskim i juniorskim prvenstvima isplivale su nove nade, koje se danas odlično dopunjuju sa iskusnim Bojinovićem, Nikolićem i Anđelkovićem.
- Ovaj posao nismo počeli pre 15 dana u Kovilovu, već pre dve, tri godine. Promenile su se mnoge stvari od našeg poslednjeg učešća na nekom velikom takmičenju, kroz reprezentaciju je prošlo mnogo igrača - seća se vođa Mladen Bojinović. - Mislim da smo tek sada napravili pravi tim, spoj mladosti i iskustva koji je spreman da napravi značajniji rezultat. Konačno nema odustajanja i povreda. 

Titulu u Hrvatskoj brane Nemci, sa kojima bi “orlovi” mogli da se ukrste u drugoj fazi, a verovatno i sa selekcijama Rusije i Poljske, aktuelnog vicešampiona.
- Nemci su podmladili ekipu, Ruse smo dobili u kvalifikacijama za EP, ali prvo treba da se koncentrišemo na našu grupu - podvukao je bek nemačkog Gumersbaha Momir Ilić. - Sigurno da je evropski prvak Danska favorit, ali kako je činjenica da nema lakog protivnika na SP, tako isto mi sa svakim možemo da se nosimo. Ako ne bude iznenađenja protiv Saudijaca i Brazilaca, produžetak prvenstva tražimo u duelima sa Norveškom i Egiptom. Teško je reći šta je cilj na SP, ali svaka pobeda je uspeh. 

Prvi meč je najteži, ali i najvažniji. Jedni Afrikanci su pali na pripremnom turniru u Francuskoj, drugi izlaze na crtu već na otvaranju.
- Tunis i Egipat se smenjuju na afričkom tronu već godinama i gaje veoma sličan stil igre. Zato nam je poslednji kontrolni došao kao generalna proba - istakao je selektor Jovica Cvetković. - Ne želimo da se zalećemo. I na prošlim prvenstvima smo imali veoma kvalitetne igrače, pa su rezultati izostali. Oslanjali smo se samo na znanje, ali moderan rukomet zahteva mnogo više. Mislim da sada forsiramo igru koja je zastupljena svuda u svetu: pakleni tempo svih 60 minuta. Ako se držimo dogovorenog, ne gledajući druge, možemo da pariramo svima. 

Na papiru favorita potpisan je trio šampiona: olimpijski Francuska, svetski Nemačka i evropski Danska.
Hrvatska je godinama živela za ovaj dan i prvi zvižduk sudija, pošto su izgradili šest potpuno novih dvorana i uložili mnogo novca. Zato je pritisak da domaća momčad ostvari najbolji plasman ogroman, dok se nikako ne smeju zaboraviti ni nepredvidivi Španci, uvek dobri Skandinavci...
Neka Srbija bude u onoj grupi timova koji jurišaju na epitet najprijatnijeg iznenađenja 21. svetskog prvenstva.

Golmani

Dimitrije PEJANOVIĆ 34 Tore Vieha
Darko STANIĆ 30 Koper
Dragan MARJANAC 23 PIK Seged 

Leva krila

Ivan NIKČEVIĆ 27 Portland
Marko ĆURUVIJA 27 Teukro
Dobrivoje MARKOVIĆ 22 S. Enkantada 

Desna krila

Rajko PRODANOVIĆ 22 Antekera
Nikola KOJIĆ 29 Koper 

Bekovi

Momir ILIĆ 27 Gumersbah
Žarko ŠEŠUM 22 Vesprem
Nenad VUČKOVIĆ 28 Melsungen
Danijel ANĐELKOVIĆ 30 PIK Seged
Mladen BOJINOVIĆ 31 Monpelje
Aleksandar STOJANOVIĆ 25 Koper
Marko VUJIN 24 Vesprem 

Pivotmeni

Ratko NIKOLIĆ 31 Portland
Alem TOSKIĆ 26 Pivovarna C.
Milutin DRAGIĆEVIĆ 25 Silkeborg

Šampionu - Zlato 100.000 dolara 

Ukupan nagradni fond Svetskog prvenstva je 200.000 dolara. Novom šampionu planete pripašće 100.000 “amerikanaca”, drugo mesto donosi 60.000, a treće uz bronzu i 40.000 dolara. 

Svi  šampioni

1938. NEMAČKA Nemačka Austrija Švedska
1954. ŠVEDSKA Švedska Nemačka ČSSR
1958. DR NEMAČKA Švedska ČSSR Nemačka
1961. SR NEMAČKA Rumunija ČSSR Švedska
1964. ČSSR Rumunija Švedska ČSSR
1967. ŠVEDSKA Češka Danska Rumunija
1970. FRANCUSKA Rumunija DR Nemačka Jugoslavija
1974. DR NEMAČKA Rumunija DR Nemačka Jugoslavija
1978. DANSKA SR Nemačka SSSR DR Nemačka
1982. SR NEMAČKA SSSR Jugoslavija Poljska
1986. ŠVAJCARSKA Jugoslavija Mađarska DR Nemačka
1990. ČSSR Švedska SSSR Rumunija
1993. ŠVEDSKA Rusija Francuska Švedska
1995. ISLAND Francuska Hrvatska Švedska
1997. JAPAN Rusija Švedska Francuska
1999. EGIPAT Švedska Rusija Jugoslavija
2001. FRANCUSKA Francuska Švedska Jugoslavija
2003. PORTUGAL Hrvatska Nemačka Francuska
2005. TUNIS Španija Hrvatska Francuska
2007. NEMAČKA Nemačka Poljska Danska
LEGENDA: godina , domaćin, zlatna, srebrna i bronzana medalja

Hrvati sagradili šest novih dvorana

Hrvati su za Svetsko prvenstvo pripremili šest novih dvorana. Glavni domaćin biće Zagreb i novosagrađena “Arena” sa 15.600 mesta, a tu su i “Spaladijum arena” u Splitu (12.500 mesta), dvorana “Krešimir Ćosić” u Zadru (8.600), “Gradski vrt” u Osijeku (3.600), “Gradska dvorana” u Varaždinu (5.200) i, konačno, Sportski centar “Žatika” u Poreču (3.500) koji će u prvoj fazi biti domaćin srpskom nacionalnom timu.

Ulaznice
 
Cene ulaznica za Svetsko rukometno prvenstvo u Hrvatskoj se kreću od 20 do 40 evra, koliko je potrebno izdvojiti za prvi krug, dok će za finalne susrete koštati od 50 do skoro 100 evra. 

Večernje novosti

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.