Zaustavljeno stvaranje države u državi

BEOGRAD, 11. jula 2012. (Beta) - Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica ocenio je u sredu da je odluka Ustavnog suda, kojom su osporene brojne odredbe Zakona o utvrdjivanju nadležnosti Vojvodine, "istorijska odluka kojom se zaustavlja stvaranje države u državi i zaustavlja dalje rastakanje Srbije".

"Reč je o pobedi državotvorne politike i politike zaštite suštinskih nacionalnih interesa, koja je rukovodila DSS da se upusti u dugotrajnu i upornu borbu osporavanja protivustavnog Statuta pred Ustavnim sudom", navodi se u izjavi Koštunice za agenciju Beta.

Lider DSS je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je Ustavni sud gradjanima Srbije "vratio veru da borba za poštovanje prava i ustavnosti ima smisla i da pravo u Srbiji ipak može da pobedi voluntarizam i samovolju koju su ispoljili donosioci protivustavnog Statuta".

"Od najvećeg je značaja da Ustavni sud brani Ustav Srbije i da se suprotstavi svakoj vrsti bezakonja. Odluka Ustavnog suda da stavi van snage protivustavne nadležnosti Statuta Vojvodine ima dalekosežan značaj i predstavlja važan dogadjaj za budućnost Srbije", naveo je on.

Pogledajte još