Pola veka Roling Stonsa

LONDON, 12. jula 2012. (Beta) - Na današnji dan 1962. godine, Mik Džeger, Kit Ričards, Brajan Džons i još trojica muzičara nastupili su prvi put pod imenom "Roling Stonsi" u londonskom Marki klubu.

Članovi benda obeležiće danas pola veka rada na otvaranju izložbe fotografija "Roling Stonsi: 50" koja prati njihovu karijeru, upriličenoj u Samerset hausu u Londonu.

Povodom godišnjice, Kit Ričards je Bi-Bi-Siju rekao da je najteži trenutak za bend bila smrt gitariste Brajana Džonsa 1969, ali da je proteklih 50 godina za njih bila "neverovatna avantura".

Džeger, Ričards i Džons su 12. jula 1962. sa još trojicom muzičara prvi put svirali pod imenom "Roling Stonsi", na nastupu koji je napravio revoluciju u istoriji roka.

Prijatelji iz detinjstva, Džeger i Ričards u to vreme su imali 18 godina, a Džons, koji se 1969. udavio u bazenu svoje kuće, imao je 20 godina.

Upravo u Marki klubu u Oksford Stritu koji je danas ogranak Santander banke, posejano je seme uspeha legendarne grupe koja je u narednih pola veka izvršila snažan uticaj na rokenrol kao i na popularnu kulturu uopšte.

U proteklih pola veka, britanski bend u svetu je prodao više od 200 miliona albuma. Vrhunac je dostigao krajem 1960-ih i sredinom 1970-ih godina, pre svega zahvaljujući albumima "Beggars' Banquet", "Sticky Fingers" i "Exile on Main Street".

Pogledajte još