Srbijagas prodao 44,2 odsto Srpske fabrike stakla

BEOGRAD, 12. jula 2012. (Beta) - Na Beogradskoj berzi je u četvrtak ostvaren dobar promet od 2,32 milijarde dinara (20,2 miliona evra), jer je po metodu preovladjujuće cene prodato 44,2 odsto akcija Srpske fabrike stakla iz Paraćina [SFSP].

Vlasnika je promenilo više od 5,35 miliona deonica pomenute staklare.

Indeks akcija Belex15 je ojačao 0,66 odsto, na 437,88 poena, dok je opšti Belexline u plusu trećinu procenta završio na 881,72 poena.

Veliki promet na Beogradskoj berzi pred kraj sedmice i koncentraciju vlasništva u paraćinskoj staklari prokomentarisao je Nenad Gujaničić, glavni broker Sinteza invest grupe.

"S obzirom da je prodato 5,3 miliona akcija očito je da je u pitanju Srbijagas koji je najveći akcionar i imao je do danas 44,2 odsto akcija Staklare. Ovo je verovatno logičan nastavak sporazuma sa Bugarima koji je potpisan tokom marta, te je reč o konkretizaciji dogovorene transakcije", kazao je u izjavi za agenciju Beta Gujaničić.

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović i predsednik Nadzornog odbora Korporativno-trgovinske banke iz Sofije Cvetan Vasilev potpisali su krajem marta ove godine aneks ugovora o preuzimanju 63 odsto vlasništva u Srpskoj fabrici stakla iz Paraćina od Srbijagasa po ceni od 35 miliona evra. Tim povodom medijima je rečeno da će Bugari preuzeti i preostali udeo u tom preduzeću.

Pogledajte još