Kafe-knjižara "Everest"

Ukoliko želite da osetite duh Indije u Beogradu, dovoljno je da prošetate Jevremovom ulicom, do kafe-knjižare "Everest"; iznenadiće vas sve ono što imaju da vam ponude. Karakteristični miris indijskih štapića, koji će vas zapahnuti na vratima lokala samo nagoveštava početak ovog zanimljivog putovanja kroz ambijent, muziku i hranu. Pastelne boje enterijera, mnogo zanimljivih knjiga koje se bave tematikom filozofije, alternativne medicine i popularne psihologije, reprodukcije slika čuvenog Šri Činmoja, čine ovaj simpatični prostor pravom oazom mira. 

U Indiji važi poslovica "Kako jedeš, tako misliš". Smatra se da indijska kuhinja ima najviši nivo svesti. Još u toku pripreme jela oseća se posebno zadovoljstvo i radost, a kad je jelo gotovo na trpezi je sama božanska hrana. 

Kuvar Danu, zadužen da nam duh ove daleke zemlje približi kroz hranu, otkrio nam je da je proveo tri meseca u selu Vrindavan, učeći da kuva.Običaj je da u obroku budu zastupljeni svi ukusi, kao i da se obrok služi na listu od banane i jede rukama. Ipak, naš obrok smo dobili u tanjiru i sa escajgom, srećom, jer je pitanje kako bi smo se snašli da smo hteli u potpunosti da poštujemo njihov ritual obeda . 

A na tanjiru je bilo toliko toga. Povrće Kari Sabđi, koje se sastoji od plavog kupusa, krompira, šargarepe, sira, začinjeno kuminom, karijem, asafetidom i fenelom. Basmati pirinač, koji se izvorno zove ćaval, gaji se na Himalajima, a specifičnu žutu boju mu daje začin kurkuma  koji povećava broj crvenih krvnih zrnaca. 

Sledeće jelo koje se nalazilo na tanjru je Čatni sos, pikantni indijski sos koji se konzumira u malim količinama i služi za stimulisanje apetita i osvežavanje i poboljšanje ukusa ostalih jela. Može biti žestoko ljut, kiseo, gorčast, blago ljut, kiselo - sladak, ljuto - sladak. Može se pripremati od neuobičajenih kombinacija, a ona koju smo probali bila je sa paradajzom, čilijem, kuminom, cimetom i asefetidom. 

Indijska pogačica Puri, pripremljena od brašna, maslaca i soli. Pakora uštipci od pohovanog karfiola. Interesantno je da za to ne koriste jaja. Poslednje što smo probali iz ovog tanjira bio je slatkiš Halava, koji se pravi od griza, banane, vanile, lešnika, šećera i mleka. 

Pomislićete možda da je ovoliko različitih ukusa previše za vaš stomak, ali verujte nam na reč, prijaće vam. Pogotovo ako, kao mi, obrok započnete Dal supom,  koja je kao čorba, od tikvica, spanaća i karfiola i pravi je melem za stomak. 

U duhu obroka su i napici Jogu čaj ili Lasi napitak, koji se pravi od jogurta i različitog voća. 

Ali, to nije sve. Sredom je na meniju srpski vegetarijanski tanjir, četvrtkom makrobiotička ishrana. Cena obroka u bilo kojoj varijanti je 350 dinara. Imaju i dnevni meni u koji spada supa dana, koja je u zavisnosti od porcije 150, odnosno 190 dinara, zatim Samose od paprike i sira, ili spanaća i sira i raznovrsne salate. 

Organizuju predavanja i promocije knjiga, muzičke večeri na tradicionalnim indijskim instrumentima kao što su sitar, sarod ili table.
I da ne zaboravimo da vam kažemo nešto što vas možda neće obradovati, ali će vam sigurno koristiti - ukoliko ste pušač, cigarete ostavite kod kuće, jer uz zdravu hranu i zdrav život, to je imperativ ljudi koji su započeli ovu zanimljivu priču.

Tekst: Marija Milenković
Foto: Sanja Knežević

Pogledajte još