Zbog čega psi ližu ljude?

Zbog čega oni to rade?

Po nekim mišljenima, kada pas liže svoga gazdu, on ga zapravo ljubi i tako iskazuje svoju ljubav. Ipak, ovo nije jedini razlog.

Lizanje je i znak pokornosti. U divljini, slabiji psi ližu jače u znak pokornosti što predstavlja način uspostavljanja harmonije u čoporu. U kućnim uslovima ovakav gest, kažu stručnjaci, znači da vam pas stavlja do znanja da ste vi gazda.

Još jedan od razloga zbog koga psi ližu ljude je i način prikupljanja informacija o njima. Oni to rade putem receptora u nosu i ustima. Psima su naročito zanimljivi ljudi koji se dosta znoje pošto znoj sadrži određenu količinu soli čiji ukus oni vole i na osnovu čega oni zaključuju da li smo uplašeni, srećni ili pod stresom.

Psi uživaju u lizanju jer se u njihovom telu ovim putem oslobađa endorfin koji njima omogućava da odećaju zadovoljstvo.

Kada su stranci u blizini, pas će još više lizati svog gazdu, ne retko i po licu. Stručnjaci veruju da je to njihov način da pokažu da ste im jako važni i da brinu o vama više nego taj stranac. Zna se da su psi verni pratitelji i da vole da budu uz vlasnika, a mnogi tvrde i da na osnovu psa možemo dosta toga naučiti o gazdi psa i obratno.

Nekima smeta kada ih psi ližu, nekima ne, ali u svakom slučaju potrudite se da to prihvatite jer oni nemaju drugi način da komuniciraju sa nama.

Pogledajte još