Top 6 fascinantnih činjenica o bivšim ljubavima...

Ogovaranje bivšeg ima prednosti

Znate kako se dobro osećate dok ogovarate bivšeg? Sada vas i nauka podržava, a ne samo drugarice. Naučnici sa Univerziteta u Juti otkrili su da su se devojke koje su iskazivale negativna osećanja o bivšim momcima osećale manje depresivno odmah po raskidu i uspevale su da se oporave već za mesec dana.

Održavanje kontakta nije uvek loša ideja

Obično želimo da prekinemo svaki kontakt istog trenutka, ali ako vas i dalje srce vuče ka njemu, od „skidanja na suvo” samo ćete se osećati još gore, zaključak je istraživanja sa Univerziteta u Arizoni. Zanimljivo, ali učesnice istraživanja su se osećale bolje ako su ostale u nekakvom kontaktu sa bivšim.

Ako pronalazite sebe u ovoj situaciji, možda nije loše da ponekad popijete kafu, razmenite mejlove ili mu barem čestitate rođendan preko Facebooka. Ako možete da kontrolišete komunikaciju i održavate je na minimumu, manje su šanse da ćete zaći u čudnu (i mučnu) „sivu zonu”.

Priča o bivšem može vas približiti budućem

Okej, nemojte ovo da radite baš na prvom sastanku, ali ako otkrijete karte o svojim prethodnim momcima, to će biti dobro za vašu buduću vezu. Studija objavljena u "Journal of Experimental Social Psychology" pokazala je da otkrivanje problema iz prethodne veze novom partneru pojačava osećaj bliskosti.

Grčevito držanje za prošlost može da naruši sadašnju vezu

Zdravo je ponekad razmišljati o prethodnoj vezi kada ste u trenutnoj opušteni i zadovoljni... ali budite na oprezu ako svaki put kad „zaškripi” imate želju da vratite vreme unazad. Proučavanje ponašanja parova pokazalo je da se ljudi vraćaju u prošlost da bi se utešili ili preispitali kad im naiđe kriza u sadašnjij vezi. Što samo povećava rizik od novog raskida.

Vaš bivši vas verovatno prati na Facebooku...

...a moguće je da i vi radite to isto - 85% ispitanika u jednoj anketi priznalo je da špijunira profile bivših partnera. Očigledno da radoznalost igra veliku ulogu, ali izgleda da to radimo i zato što nam prija. Istraživanje na Univerzitetu u Mizuriju je priključilo 40 studenata na senzore i merilo njihove psihološke rekacije dok su gledali profile bivših ljubavi. Ispostavilo se da su svi osećali zadovoljstvo dok su to radili.

... Verovatno ponekad i on želi vas nazad


Iako su žene te koje se radije fiksiraju za prošlost, ispostavilo se da su muškarci ti koji će pre žaliti za starom devojkom.
Veliki broj ispitanih muškaraca (koji su u tom trenutku bili singl) priznao je da bi se vratio devojci iz poslednje veze (za raliku od samo četvrtine žena).

Izvor: B92

Pogledajte još